Грет Костадинова: "Вярвам в любовта. Любовта към хора, каузи, цели, към себе си в старанието да бъдем най-доброто, на което сме способни."

Представяме ви Грет. Тя е посланикът на МOVE.BG за Бургас.


От МOVE.BG, публикувана на 6 януари 2015

Представяме Грет Константинова

Грет е член на управителния съвет на Сдружение „Хамалогика” и един от създателите на мрежата „Виж!” (изданията за култура “Виж! Бургас” и “Виж! Варна”). Като член на Сдружение „Хамалогика” участва в разработването на концепцията за кандидатурата на Бургас за Европейска столица на културата през 2019 година, както и на част от проектите в програмата на града-победител - Пловдив.

Занимава се с културен мениджмънт и културни политики, с интерес към съвременното изкуство. Редовен кръводарител и майка на първолак.

Опиши себе си?

Културен идеалист и оптимист, защото трябва да си малко луд, за да се занимаш с култура и изкуство тук и сега. Контакт импровизатор съм - свързвам хора с идеи и боравя с информация.

В какво вярваш абсолютно?

Може би звучи банално, но в любовта. Любовта към хора, каузи, цели, към себе си в старанието да бъдем най-доброто, на което сме способни. Без нея няма творчество и амбиция, няма развитие.

Най-голямото предизвикателство в твоята работа?

Предизвикателство е да замениш консуматорството с информиран избор.

Какво в България харесваш най-много?

Свободата на общуване и спонтанността. Огромният брой на възможности и неизследвани територии, вдъхновяващо е да знаеш колко много проблеми за оправяне има :)

А какво не харесваш и би искала да промениш?

Мащабът и в двете му крайни направления – липсата на размах в мисленето, творчеството и планирането, както и абсолютното невнимание към детайлите. Не харесвам невежеството, дребнавостта и пасивността. Затова се опитвам да ги променя с просвета и организиран акивизъм.

Мисъл, близка до философията ти за живота?

Като прагматик, не вярвам сляпо във философии и тенденции. Смятам, че се дефинираме от средата си, също колкото и ние определяме нея, а това значи че се променяме чевръсто. А състоянието на средата ни, съвременната културна сцена, се описва точно от едно изказване на кмета на Берлин Клаус Воверайт – “Беден, но секси” (“Berlin ist arm, aber sexy”).

MOVE.BG за мен е диалог, в който всички на кръглата маса говорят на един език. Разговор, който води след себе си движение. Движението е промяна, а промяната зависи от нас.“

 MOVE.BG

Автор

още от Добрият пример