Веселина Кавръкова: "Здравето на човека е абсолютно свързано със здравето на екосистемите"

Изказване на Веселина Кавръкова, изпълнителен директор на WWF България, по време на дискусията на MOVE.BG "THE BIG CHANGE: COVID-19 и климатичните промени".


От МOVE.BG, публикувана на 13 май 2020

Гледайте обобщение на изказването на Веселина Кавръкова.

Веселина Кавръкова e изпълнителен директор на WWF в България. Силната й връзка с дивата природа и интересът й към дивите животни е още от детските години. Еколог по образование, тя участва в зеленото неправителствено движение в България още от самото му възникване. Във WWF работи от 2002 г., първоначално като експерт и ръководител на природозащитни проекти и програми, а от 2007 г. като ръководител на WWF в България. Мисията на организацията – да се изгради бъдеще, в което хората живеят в хармония с природата – е също лична мисия на Веселина.

Голямата промяна

Веселина беше един от участниците в във втората от трите специални дискусии на MOVE.BG, посветени на света след COVID-19 - "THE BIG CHANGE". Този път си говорихме за връзката между две глобални и спешни кризи, които засягат всички ни: коронавируса и промените в климата. Разгледахме темата през три гледни точки: на иновативен предприемач, на еколог-активист и на учен, който се занимава с иновации.

Домакин на разговора беше Саша Безуханова, основател на MOVE.BG, а освен Веселина в диалога ни участваха доц.д-р Хюсеин Йеменджиев, преподавател в Бургаския университет "Проф. д-р Асен Златаров" и основател на стартъпа за мониторинг на качеството на водите ENOVA H2O. Третият ни гост беше Любомила Йордановаосновател и изпълнителен директор на Plan A - берлински високотехнологичен стартъп, разработващ софтуер, който помага на бизнеса да следи устойчивите си практики и да намали въглеродния си отпечатък. 

Пълен запис на дискусията гледайте тук.

Автор
още по темата

още от Градска джунгла