Историци и истории: Македония и страстите български

На 26-ти май от 18:00 часа наш гост онлайн ще бъде Мариан Гяурски, историк и вдъхновител на кампанията на MOVE.BG “Македония и страстите български“.


От Моята българска история, публикувана на 18 май 2022

Гледайте пълен запис на разговора тук.

Идва време за последното за този сезон събитие на поредицата “Историци и истории“ на програма “Моята българска история” на MOVE.BG. Посвещаваме разговора на една изключително значима и актуална тема - Македонския въпрос. 

Специално място в разговора ни ще заеме започващата в края на този месец кампания, която не случайно озаглавихме “Македония и страстите български”. Наш гост ще бъде историкът и вдъхновител на кампанията Мариан Гяурски.

По време на разговора ни ще насочим вниманието си към няколко основни въпроса, сред които са:

  • Какви са целите на кампанията “Македония и страстите български“?
  • Кои са 15-те исторически теми, чиито отговори ще търсим в хода на кампанията “Македония и страстите български“, и защо именно те са ключът към разбирането на Македонския въпрос?
  • Каква е ролята на национализма на Балканите?
  • Каква е ролята на големите исторически личности, оставили своята следа в Македонския въпрос и къде се крие тяхната противоречивост?
  • Какъв е пътят на Северна Македония към Европейския съюз и защо историята е ключът към този път?

Кой е Мариан Гяурски?

Мариан Гяурски е историк. Завършил е Историческия факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски” , магистърска програма “Европейски Югоизток“. Научните му интереси са свързани с историята на Балканите и съвременната българска история. Занимавал се е специализирано с изследвания на комунистическия режим в България и по-специално с пропагандата, репресиите и различните форми на съпротива през този период. Работил е в Комисията по досиетата, по събирането и комплектуването на архива на Държавна сигурност. Реализирал е успешно два изследователски проекта, посветени на събирането и съхраняването на устно-исторически интервюта за различните фази на българското участие във Втората световна война (1941–1945). Съавтор на книгите: “Ехо от войната“ и “Под знамето на свободата: горяните".

Разговорът ще се излъчва на страницата ни във “Фейсбук” тук, а вашите въпроси към нашия гост са добре дошли - може да ги зададете предварително като коментари в самото събитие тук или в секцията за коментари по време на живото излъчване на разговора.

Моята българска история

В сърцето на Моята българска история е идеята, че всички ние заедно създаваме съдържанието на нашия общ исторически разказ. Вярваме, че за да продължим напред в общото ни бъдеще, първо трябва заедно да разкажем и познаваме общото ни минало.

Помогнете ни да намерим заедно частите на нашия общ пъзел!

Разкажете ни история на нашата интерактивна карта! Защото всяка история освен лична е и наша обща!

Моята българска история - твоята история е нашата обща! 

Добави в Календар 2022-05-26 18:00:00 2022-05-26 21:00:00 Europe/Istanbul Историци и истории: Македония и страстите български 20 Serdika Str, Sofia MOVE.BG contact@move.bg
Автор
още по темата

още от Историци и истории