История на месеца: Как не заминах за Америка

Божидар Пангелов е авторът на най-добрия разказ, споделен на нашата интерактивна историческа карта през месец март.


От Моята българска история, публикувана на 5 април 2023

Дойде време да ви представим най-добрата история за изминалия месец. Победителят за март 2023 е Божидар Пангелов, който ни разказва интересен момент, свързан с неговото семейство - история, която е показателна за периода на комунистическия режим в България и за отношението на тоталитарната власт към заминалите в чужбина българи и към техните роднини в България. Но и история, свързана с един българин, допринесъл за развитието на науката - първият ръководител на катедрата по анестезиология към Университета на Вирджиния САЩ - Боян Карастойчев (Чарлз Пол Боян).

Нашият читател Божидар Пангелов ще получи като награда книгата “Между два свята” на Лиляна Накашева-Сайберт, предоставена от издателство “Изток-Запад”. 

Ако искате и вие да спечелите награда, участвайте в нашата игра “Сподели история, спечели книга”, като ни изпратите интересен разказ, свързан с нашето минало, на историческата карта на програма “Моята българска история” на MOVE.BG тук.

А сега приятно четене на историята на Божидар.

“Годината е 1978. Пристига вкъщи един солиден господин, който за моя изненада се оказва първи братовчед на майка ми. Говори на малко остарял български със странен акцент. Майка ми го позна, въпреки че не бяха се виждали почти 40 г. "Да, това е твой чичо, по сестрина линия на дядо ти", ми казва. "Живее в Америка, където е много известен доктор.

Оказа се, че д-р Боян е бил поканен от българска страна на конференция по анестезиология, като властите не са имали информация , че той е невъзвращенец от края на войната. Просто е сменил своето българско име от Боян Карастойчев на Чарлз Пол Боян. Същият е бил хирург в българския санитарен влак, изпратен на Източния фронт. Достатъчно основание  за смяна на името. Говориха за това кой е жив, кой умрял,  на кого  какво му се е случило през всичките тези години. Изобщо семейни истории. На следващия ден, когато човекът си беше заминал, майка ми я привикаха да дава обяснения. Кой е, какво са си говорили и т.н.

"Искаше да те вземе да учиш медицина в Америка, понеже няма деца". Дали е имал неприятности с властите не зная, но никога повече не посети България и прекъсна всички връзки.

След години разбрах, когато вече имаше достъп до интернет, че е бил и първият шеф на катедрата по анестезиология към Университета на Вирджиния САЩ, със собствени патенти в тази област.

Освен сериозната му научна кариера, той е един от скиорите в първото участие на България в зимни олимпийски игри.”

Моята българска история

Една програма на MOVE.BG, с която популяризираме българската история и стимулираме нейния обективен прочит чрез иновативен модел на включване и съучастие. Организираме специализираното предаване Историци и истории, чрез което обсъждаме важни исторически теми с доказани експерти. Предаването стимулира неидеологизираното обсъждане на нашето общо минало както и съвременното му измерение.

Програмата поддържа и и интерактивна историческа карта на България, защото в сърцето на “Моята българска история е идеята, че всички ние заедно създаваме съдържанието на нашия общ исторически разказ. Вярваме, че за да продължим напред в общото ни бъдеще, първо трябва заедно да разкажем и познаваме общото ни минало.

Помогнете ни да намерим заедно частите на нашия общ пъзел!

Разкажете ни история на нашата интерактивна карта! Защото всяка история освен лична е и наша обща!

Моята българска история- твоята история е нашата обща история!

 

Автор
още по темата

още от Моята българска история