Информационните технологии в изборите: надграждаме Наръчник за изборна реформа

Какво ни сподели Божидар Божанов за себе си, развитието на IT в България и Наръчника


От МOVE.BG, публикувана на 21 декември 2015

През изминалата седмица се срещнахме с Божидар Божанов – IT гуру и един от лидерите на движението за отворени данни и използване на технологиите в обществения живот у нас. Той е и съветник към правителството с ресор „електронно управление“. Какво ни сподели той за себе си, развитието на IT в България и Наръчника – вижте тук.

С Божо преминахме през предизвикателствата и решенията на Наръчник за изборна реформа. Той даде своите препоръки за допълване на съдържанието, а ние се възползвахме се максимално от неговата експертиза, в резултат на което направихме следните актуализации:

В „Регистър на избирателите и „активната регистрация“ добавихме проблема за идентификацията на гражданите, които искат да ползват тези електронни инструменти, за да се впишат в избирателните списъци. Те ще трябва да докажат кои са, а това в момента става само с електронен подпис. Остава да стискаме палци за бързото въвеждане на електронни идентификатори в личните карти на гражданите.

Добавихме в описанието на „Машинно гласуванеинформация за възможността да се остави хартиена следа, освен електронния запис на вота на избирателя.

Рафинирахме статиите свързани с „Електронно гласуване.

Обяснихме, че съществуват системи, които могат да предотвратят купуване на вот в голяма степен, но и такива, които могат да го улеснят. Т.е. – важно е да се знае, че много зависи от технологичния избор: „Каква точно система за електронно гласуване да се въведе?“.  И тук, както при регистрите, обърнахме внимание на проблема с идентификацията и належащата нужда от вграждането на своего рода електронен подпис в личните карти на всеки.

И накрая – актуализирахме „Избирателен район „Чужбина“, където с най-голяма сила стои въпросът с идентификацията, която може да е още по-проблематична, ако се случва в чужбина. Обърнахме внимание, че това засяга и затруднява решаването на предизвикателството с изчисляването на единната норма за представителност на българските граждани у нас и по света.

Това са актуализациите за сега, приятели. Ще продължаваме да се грижим за адекватността на информацията в Наръчник за изборна реформа. Вие не спирайте да ни пишете и да правите вашите предложения на elections@movebg.com.

До скоро!

Автор

още от Изборите: Посока Бъдеще