Интерактивни срещи между поколенията допълват историята на България

Съхраняваме спомените на поколения българи


От МOVE.BG, публикувана на 11 май 2016

Проектът „Моята българска история” попълва дигиталната историческа карта на България с поредица от събития.


Разполагаме с уникалния, исторически шанс да съхраним спомените на цяло поколение българи. Това е една от мисиите на проекта „Моята българска история“, който скоро навърши 1 година от създаването си. Дигиталните технологии ни позволяват да построим моста между спомените за България от преди десетилетия и сегашното време, да ги консолидираме в една обща историческа карта, където заедно пишем колективната си история, която не подлежи на политически конотации и поправки. Всеки може да качи парченце история на myhistory.bg.

Проектът фокусира усилията си върху живите срещи между поколенията и дигитализирането техните истории в реално време върху интерактивната карта на myhistory.bg. В следващите седмици организираме серия от събития, в които на живо ще попълваме картата, с помощта на различни общности от значими исторически локации.

Подробности за предстоящите събития:

Дигитална седянка във Велико Търново – 18 април, 17.00 ч.

За втори път организираме дигитална седянка във Велико Търново, съвместно с ателие „История и памет“. Кои са малко познатите истории на старопрестолния град ще разберем от срещата с местната общност в музея на Великотърновския университет. Историите ще намерят своето място на виртуалната карта на „Моята българска история“ в реално време.

История за всеки 3: Героите на Априлското  въстание – 20 април, 19.00 ч.

Заедно със Сдружение Българска история организираме третото приключение от поредицата „История за всеки“. Наследници на личности, свързани с Априлското въстание ще гостуват и ще разкажат родови истории, а ние ще представим интерактивни видео материали за непознатите герои на въстанието. Събитието ще се състои в дома на MOVE.BG (София, ул. „Сердика“ 20).

Дигитална седянка в София – 27 април, 11.00 ч.

Първата „Дигитална седянка“ в София реализираме в партньорство с Народно читалище „Пробуда - 1946“ в кв. Лозенец. Съкварталци от района ще ни запознаят с интересни разкази за хора и места, свързани с един от най-известните столични квартали. Имаме и двоен повод – заедно с нашия първи рожден ден ще празнуваме и 70-годишнината на читалището!

Може да се включите в събитията, като ни пишете предварително на contact@myhistory.bg

Автор
още по темата

още от Моята българска история