Кои са будителите?


От МOVE.BG, публикувана на 1 ноември 2018

Ние от MOVE.BG срещаме будители на всяка крачка. За нас те не са само учителите или възроженските писатели и революционери. Убедени сме, че будители са онези, които полагат труд и услия да живеем в по-добро общество. Онези, който създават реални и интелектуални убежища, в които всички са добре дошли да общуват и да градят заедно.

Напоследък избираме да наричаме тези хора Двигатели на промяната. Не защото сме се отказали от красивата дума "будител", тя е все така актуална, а защото знаем, че истинското събуждане не е само да видиш света, а и да действаш. Да действаш вътре в него, без страх и с ясното сънзнание, че сам можеш малко.

Будното състояние е онова, в което виждаш истина. Да сме будители, ще рече да се стремим към истина, и то не сами. Защото не ни обединяват само ценносттите или думите, с които ги наричаме. Будните сърца и умове означават и умението заедно да търсим решения, заедно да си поставяме цели.

За всички, с които работим, събуждането е събуждане на цяла общност. По-малка, по-голяма, локална или разхвърляна по-света, но такава, която действа колективно, за да направи повече. Общност, която по-рядко мери индивидуалния принос и много по-често брои стъпките, оставащи до целта.

Будителите не са имена или телевизонни персони, нито пък няколко крилати фрази. Будителството е самият труд, положен с мисъл за другите и заедно с тях. Затова празнувайки днес не мислим само за грижoвните учители и преподаватели или за съвестните писатели. Сещаме се и за доброволците от екологични бригади, за организаторите на технологични работилници, за гражданските активисти, за клубовете по велотуризъм, за екипите зад младежките платформи.

Благодарим ви, че ви има, будители!

 

тагове
Автор

още от Актуално