Кои са най-иновативните културни фестивали в Европа

7 от най-новаторските мултидисциплинарни събития


От МOVE.BG, публикувана на 3 ноември 2017

Артистите, културните институции и криейтив бизнесите имат жизнено важна роля в стимулирането на човешката съзидателност, талант и капацитет за всеобхватен растеж. Няма друго средство, което да мобилизира умовете, въображението и страстта на хората така, както го правят изкуството и културата, а Европа има голяма традиция в тази област и много културни ресурси, върху които да надгражда.

Културните фестивали, като живи средища на творческата енергия, носят не само духовна и естетическа удовлетвореност

Също така носят и социална отговорност - по отношение на качеството на организацията, обществения отзвук и релевантност към времето, в което живеят своя живот. Свързаният свят намира отражение във формулите на съвременните културни фестивали. Те са все по-мултидисциплинарни и инклузивни. В програмите им се преплитат творчески прояви, лекции, дебати, представяния на нови технологии, разговори за философското измерение на промяната, която живеем.

Селектирахме за вас седем от най-новаторските фестивали в Европа, които очертават ясно тази тенденция. По-голямата част от тях са наградени от Европейската фестивална асоциация като най-иновативните културни събития на континента.

Manifesta / Европа и съседни региони

Manifesta (странстващото европейско биенале за съвременно изкуство) променя своето място на провеждане на всеки две години - Ротердам, Люксембург, Любляна, Сан Себастиан, Санкт Петербург, Цюрих и други. Фестивалът целенасочено се стреми да страни от градовете, които са обособени като доминантни културни центрове на Европа. Вместо това търси свежи и "плодородни" терени за картографирането на нова културна топография. Това включва иновации в кураторските практики, моделите на излагане на творби и образователните формати.

Всяко биенале на Manifesta има за цел да проучи и отрази възникващите новости в съвременното изкуство, поставени в европейски контекст. По този начин представя на местната, националната и международната аудитория нови аспекти и форми на художествено изразяване.

The Prague Quadrennial of Performance Design and Space / Прага, Чехия

Пражкото Квадриенале за сценография и театрално пространство цели да представи най-доброто от пърформанс дизайна, сценографията и театралната архитектура, както на професионалистите в областта, така и на широката публика. Изложбите, фестивалът и образователните програми действат като катализатор за креативни процеси чрез окуражаване на експериментите, нетуъркинга, иновациите и потенциалните бъдещи колаборации. Пражкото Квадриенале се стреми да почете, подкрепи и отпразнува работата на дизайнери, сценографи, артисти и архитекти, също така да вдъхнови и образова публиките, без които работата на творците не би имала смисъл.

SICK! / Англия (различни локации)

SICK! Festival се изправя срещу физическите, умствените и социалните предизвикателства, които ние срещаме през индивидуалните и колективните си животи.

Фестивалът разполага с изключителна международна художествена програма, като пренася перспективи от научни изследвания, практикуващи клинични специалисти, здравни специалисти, благотворителни организации и онези, които имат жив опит в решаването на проблемите, завършвайки с високопрофилен фестивал биенале. Темите се изследват чрез множество артистични форми - танци, театър, публична инсталация, също така чрез лекции и дебати. SICK! води разговора в сърцето на общностите, където темата е най-важна, а и в големите културни центрове.

SICK! осигурява общо пространство, където различни гледни точки и гласове (академични, лични, творчески и клинични) се събират в споделено проучване и разбиране. Проблемите, които разглеждат, са трудни: сексуалността, идентичността, психическите заболявания, стареенето, смъртта - именно нещата, които ни правят хора. Понякога тези теми са табу, а фестивалът съществува за да престанат да бъдат такива.

Sonic Acts / Амстердам, Холандия

През годините Sonic Acts се утвърди като тематичен фестивал със силен фокус върху съвременното и историческото развитие на пресечните точки между изкуството, технологиите, музиката и науката. Всяко издание на фестивала изследва избраната тематика с международна конференция, лекции, голям брой концерти и представления, изложби и прожекции; обхваща широк спектър от области, практики и дисциплини.

Sonic Acts се превърна в организация за проучване, развитие и изработване на произведения, в които се пресичат изкуство, наука и теория. Също така подкрепя и копродуцира нови произведения, често в колаборация с други международни фестивали, организации за изкуство, донори и други партньори.

transmediale / Берлин, Германия

transmediale е фестивал, базиран в Берлин и целогодишен проект, който чертае нови връзки между изкуство, култура и технологии. Всички събития на transmediale имат за цел да насърчат по-дълбокото разбиране на съвременната култура и политика, като наситени с медийни технологии. В рамките на 30-годишната си история transmediale се превърна в едно от най-съществените събития в календара на професионалисти от областта на медийните изкуства, артисти, активисти и студенти от цял свят. От 2011 г. transmediale има целогодишни дейности, включително програма за резиденция. Тези дейности осигуряват устойчива структура на обратна връзка, проучване и размисъл, които влияят на ежегодния фестивал.

Ars Electronica / Линц, Австрия

Ars Electronica не е просто събитие, което се провежда един път годишно, а цял културно-образователен институт за научни изследвания и развитие на новите медии, базиран в Линц, Австрия. Центърът се занимава с връзките между изкуството, технологиите, науката и обществото още от 1979 г.  Ежегодният фестивал "Ars Electronica" събира артисти, учени и инженери, като предоставя среда за "експериментиране, оценка и преоткриване". Фестивалът винаги е имал отявлено публично присъствие в Линц със своите широкомащабни проекти на открито, лекции, дискусии и семинари и усвояване на обществени пространства. Идеите, които циркулират в рамките на фестивала, са иновативни, радикални и ексцентрични (в най-добрия смисъл на думата), същевременно са отражение на всекидневния живот и последствията от тези взаимовръзки.

Malta Festival / Познан, Полша

Как се комбинират огромни концерти на световноизвестни звезди с експериментални представления, малки проекти в градското пространство, денонощен фестивален живот и дискусии с философи, социолози и литературоведи? Сливането на тези елементи е отличителна черта на Malta festival, който повече от 20 години е средище за "разтапяне" на традиции, теми и форми, а това което ги обединява е желанието да се разбере модерния свят чрез изкуството.

Идентичността на тазгодишното издание включваше пет слогана - "Ние, хората", "Ние, Балканите", "Ние, Изтокът", "Ние, Европа" Ние, другите". Всеки от тях може да бъде интерпретиран по два начина. Първият подчертава единството и хомогенността на субекта, а вторият обратното - разделението и полярността между субектите.

 

Проект „Иновативните фестивали - за хората, икономиката и умните градове“ се изпълнява с финансовата подкрепата на Столична община Програма Европа 2017 от  фондация МОЖЕ.БГв партньорство с ОКИ Дом на културата "Искър" и Фондация " Бауерзакс".

Мненията и/ или заключенията, изразени в материала, не представляват официално становище на Столична община.

Автор
още по темата

още от Решения за България: Култура