Кой заслужи наградите "Джон Атанасов" за 2016?


От МOVE.BG, публикувана на 5 октомври 2016

 

Трима млади български учени са отличени с наградата "Джон Атанасов", връчвана ежегодно от Президента на Република България.

Д-р Елица Кьосева е асистент-професор в Сингапурския университет по технологии и дизайн. Нейната работа е фокусирани върху новите методи за използване на светлина при реализиране на желаните операции и прецизния контрол на атоми и молекули, които са градивните частици на квантовите компютри. Основните й постижения за последните 3 години са откритите нови методи за прецизен контрол—композитни импулси—чрез които квантовите системи могат да бъдат контролирани с ефективност далеч надвишаваща необходимите 99,99%.

Д-р Зорница Петрова работи в областта на обработката на естествен език и машинно обучение повече от десет години.

Основният принос на нейната научна дейност е в областта на образованието, технологиите и индустрията. Тя е автор на над 60 научни публикации и е организирала четири международни състезания по семантика. От 2016 тя е ръководител на екипа разработващ Amazon Alexa.

Третият лауреат на президентското отличие е изследователят д-р Веселин Райчев.

Основната цел на неговите изследвания в последните години е обучаване на компютрите автоматично да извършват дейности, свързани със софтуерното инженерство. Примери за това са автоматичното генериране на програми, автоматичната корекция на програми и автоматичният превод от един програмен език на друг. Научните резултати на д-р Райчев са публикувани в редица академични институции, сред които MIT, U Washington, UTAustin, Microsoft Research и IBM Research.

На церемонията в Бизнес инкубатора на София Тех Парк президентът Плевнелиев връчи и грамотите „Джон Атанасов - Първи стъпки в компютърните науки“ за  ученици и студенти от 12 до 22-годишна възраст, както и грамотите „Джон Атанасов – проект с висок обществен принос“, които отличават индивидуални и екипни проекти. По традиция държавният глава връчи и грамотите “Джон Атанасов - ученици и техните преподаватели”.

Носителите на грамота на президента за проект с висок обществен принос са Дарин Маджаров и Николай Жейнов за създадената от тях най-голяма българска образователна платформа с видео уроци и упражнения по всички учебни предмети от 1 до 12 клас Ucha.se. За по-малко от четири години екипът успя да създаде над 7000 видео урока и упражнения, които са разгледани над 16 600 000 пъти от 450 000 регистрирани ученици, учители, роднини и студенти. Освен в България, платформата се използва от българи в още 68 държави.

С грамота за проект с висок обществен принос държавният глава отличи и Тодор Лилков, Иван Митов, Стоян Митов и Христо Борисов за създаденото от  тях мобилно приложение "Гражданите“.

Неговата цел е да подобри културата на движение по пътищата чрез активна гражданска позиция, подсилена с технология. За една година приложението има над 41 000 потребители, 4000 сигнала към институциите, 750 извинения и 44 000 снимки, които изграждат най-голямата структурирана база данни за нарушения в България.

Носителите на грамотата “Джон Атанасов - първи стъпки в компютърните науки" са Христо Стоянов, Дона-Мария Иванова и Мартин Куванджиев за  постигане на високи резултати с авторските си проекти в  национални и международни научни конкурси и фестивали.

За 2016 носителите на грамоти “Джон Атанасов - ученици и техните преподаватели” са Иван Даниелов и Виктор Даков, които през изминалата година спечелиха челни места в някои от най-трудните международни ученически олимпиади в направленията информатика и информационни технологии.

„Днес все по-често научавамe за български стартъпи, които успяват да генерират съществен растеж чрез международно портфолио от клиенти, да разкриват нови работни места, да печелят доверието на международни инвеститори, да се борят за международни отличия. През 2013 година България бе първата страна на континента, която се възползва от оперативните програми на ЕС, за да подпомогне предприемачеството и финансирането на стартиращи компании в най-ранна фаза. Улесненият достъп до капитал превърна страната ни в регионален център за млади предприемачи, които притежават качествата да определят дневния ред в областта на компютърните технологии“, каза държавният глава Росен Плевнелиев, след като връчи призовете на името на Джон Винсент Атанасов.

Президентът отбеляза, че историята за възхода на българската ИТ индустрия – един отрасъл със забележителен растеж, чиито продукти трансформират ежедневието ни, често се сочи за пример. „Към 2015 софтуерната индустрия вече съставя 1,86% от БВП на България и дава работа на 17 500 специалисти, като броят им ежегодно нараства с 6-10%. Преди точно две години станахме свидетели на исторически момент, в който една такава българска компания беше предмет на най-голямата сделка за придобиване в цяла централна и източна Европа за 2014“, каза още държавният глава.

„Днес бъдещето на България и Европа не се решава на бойното поле, а в училищните стаи, развойните центрове и бизнес инкубаторите.

Бъдещето на България не зависи от това кои са нашите опоненти и с кого ще водим хибридни, пропагандни и всякакви други войни. Бъдещето ни зависи от това кои сме, какво искаме и доколко сме амбициозни да го създадем, защото част от успеха е да се надгражда“, каза още президентът Плевнелиев в приветствието си.

MOVE.BG

Автор
още по темата

още от Актуално