Фабрика "Кремона": сбъдването на една мечта

Нашата читателка Мари-Виолет Йовкина ни разказва за работилницата за музикални инструменти в Казанлък.


От Моята българска история, публикувана на 2 декември 2020

Програма “Моята българска история” на MOVE.BG получи поредния интересен разказ на дигиталната ни историческа карта на България. Мари-Виолет Йовкина ни споделя за един от успешните предприемачески проекти от началото на XX век.

Разкажете ни и вие история за предмет, улица, сграда, личност или събитие от нашето общо минало. За да подредим заедно пъзела на историята ни. Най-добрият разказ за месец декември ще получи награда книга от приятелите ни от издателство “Изток-Запад”.

А сега приятно четене на историята за фабрика “Кремона”.

“Когато чуете за подбалканския град Казанлък много от вас може би се сещат за българската маслодайна роза или пък за Казанлъшката гробница. А говори ли ви нещо името „Кремона“? 

В края на Първата световна война Димитър Георгиев напуска Европейските фронтове със своята мандолина. Заедно с двамата си братя Бончо и Иван, започва разработката на мандолини, цигулки, а по-късно и на китари. Тяхното майсторство е наградено и през 1923г. най-големият от братята, Димитър, е изпратен да отиде на специализация в Германия. Там в продължение на повече от една година той работи в Maphneukutchen. Това се случва с помощта на парична подкрепа от 10 000лв. от Пловдивската Търговско-Индустриална Камара. В обкръжението на именити лютиери той успешно усвоява тънкостите на занаята. 

През 1924 година се завръща в България и заедно с братята си полага началото на "Кремона". Мечтата на тримата да превърнат работилницата във фабрика за музикални инструменти се сбъдва през 1925 година след заем от Казанлъшката банка. През 1928г. "Кремона" вече е производител на две хиляди китари, хиляда мандолини, хиляда цигулки, 10 виолончела и първия контрабас. Друга гордост на Казанлък, свързана със занаята, е откриването на единствената паралелка по специалност „Лютиерство“ на Балканския полуостров в Художествената гимназия през 1988 година. 

Във фабрика „Кремона“ и до ден днешен продължават да се произвеждат струнни музикални инструменти с високо качество, които са много популярни и в чужбина. А паметникът на Димитър Георгиев в двора на Казанлъшката фабрика напомня на посетителите колко талантливи хора е родила майка България и разпалва чувството за гордост в сърцата ни.”

Моята българска история

Една програма на MOVE.BG в подкрепа на недоктриналния прочит на нашето общо минало. Организираме дискусии, кръгли маса и специални формати, чрез които срещаме доказани български учени и дискутираме важни теми от българската история. Проектът се стреми да предостави един по-различен поглед и разбиране на историята и има амбицията да проследи българската следа в световната история.

Поддържаме и дигитална историческа карта на България, в която всеки един може по-лесен начин да сподели важна история: на рода, на къщата ни, на нашата улица или пък, свързани с по-малко познати, но значими личности, събития и национално значими обекти. Целта е заедно да архивираме и популяризираме добрите примери и нечутите истории от историческото минало на страната ни. 

Сподели история!

Автор
още по темата

още от Моята българска история