За печатна индустрия без пластмаса: LAM`ON

Срещаме ви с Анджела Иванова, съосновател на LAM`ON - стартъп, който разработва биоразградимо фолио за печатната индустрия


От МOVE.BG, публикувана на 14 октомври 2020

Знаете ли, че?

Само 30% от генерираните пластмасови отпадъци в ЕС се събират за рециклиране, според данни на Европейска агенция за околна среда.

Какви са решенията?

Програма “Градска джунгла” на MOVE.BG издаде специална брошура, чрез която ви запознаваме със 7 български предприемачи, създаващи иновативни решения на световни екологични предизвикателства от България. Проектът е част от инициативата ни за зелен рестарт на българската икономика след коронавируса. 

Днес ви срещаме с поредния новаторски проект през погледа на неговия създател - базираният в София стартъп LAM`ON, който разработва биоразградимо фолио за печатната индустрия. Повече за проекта ни разказва неговата съоснователка Анджела Иванова.

Какви са основните предизвикателства при борбата с пластмасата в печатната индустрия?

LAM’ON таргетира проблемите с пластмасата. По-точно ламиниране и пакетиране. Има алтернативни решения на пазара, които заместват някои масови продукти, но не конкретно тези. Здравината на повечето алтернативни материали не могат да конкурират сегашните не-екологични решения, заради което не са предпочитани от потребителите.

Какво е въздействието на това предизвикателство в България/Европа?

Генериране на огромни обеми отпадъци, които са съвсем възможни за избягване. Ламинирането на печатни издания, както и пакетирането на козметични или хранителни продукти имат огромен отпечатък върху природата, а дори не си даваме сметка за това, както за торбичките, да речем. Няма данни за нашия сегмент. Този проблем в частност, винаги е бил невидим за статистиките.

Какви са решенията, според Вас?

По-сериозно поощряване на зелените иновации и развойните дейности на стартиращи компании. Наблюдаваме тенденция, решенията да идват най-вече от тепърва развиващи се проекти, чиито прогрес често бива възпиран именно от липса на финансиране. Разбира се, рискът така е по-голям, но пък и успехът по-труден.

Какво предлага вашият продукт?

След две години разработка и тестове, успяхме да стигнем до точната рецепта за биоразградим ламинат за печатни материали, както и фолио за опаковане. Това предлага LAM`ON.

И двата продукта са на конкурентна цена, гарантирана здравина, прилагат се със стандартните машини, както и са подходящи и за компостиране.

Каква е мотивацията ви да разработвате иновативен бизнес проект с кауза?

Екипът ни се сформира съвсем естествено в търсене на биоразградимо решение за печата. Колкото повече търсихме - толкова по-учудващо бе за нас, че не съществуват такива продукти на пазара. Не проумявахме защо никой не е адресирал този проблем и решихме, че е време някой да го направи.

Кои са другите иновативни български предприемачи и защо са решили да развиват зелени бизнеси? Свалете безплатно брошурата ни “Зелените новатори от България” тук.

За зелен рестарт на българската икономика

Сега е моментът за зелен рестарт на българската икономика и преминаването й от ресурсоемки производства към зелени бизнес модели. Средствата от механизма на Европейския съюз за възстановяване след коронавируса “Следващо поколение ЕС”, както и тези от Зелената сделка за Европа могат да помогнат за успешно извървяване на този път. Водени от това разбиране MOVE.BG инициира обединение на представители на иновативната екосистема и екологични организации - коалиция “За зелен рестарт” включва “Грийнпийс"-България, WWF България, “Институт Кръгова Икономика” и MOVE.BG.

Коалицията събра над 50 от водещите български експерти от сферите на зелените стартъпи  и иновациите, климата, кръговата икономика, енергията и биоразнообразието и земеделието. Прочетете техните идеи за зелен рестарт на българската икономика и допринесете със свои предложенияСега е моментът!

Създаваме заедно нашето устойчиво утре!

Автор
още по темата

още от Градска джунгла