Любовта е съзидателна сила

Разказ от нашето последно издание на Вечери за наивници, посветено на любовта


От МOVE.BG, публикувана на 17 февруари 2017

На 14-ти февруари някои празнуваха Деня на влюбените, други почетоха Трифон Зарезан, а ние от Вечери за наивници осъществихме един откровен разговор за различните лица на любовта. Дискусията никак не претендира за изчерпателност, тъй като всички много добре знаем колко необятна е темата. Традиционно пред нас се изправиха няколко наивника с три различни перспективи към силата, която ни събира заедно. Кои бяха те и какво споделиха с нас:

Даниел Троев е психолог, провеждащ консултации за откриване на решения и личностна промяна. В живота и работата си прилага методите и постиженията на съвременната психология и психотерапия, както и иновативните познания от невронауката. Даниел разгледа темата за любовта от перспективата на науката и човешкия дух: “като един подвиг, алтернатива пред всякакви други спиращи и възпрепятстващи състояния, за да може човек да постигне своя потенциал”.

"Любовта в един цялостен контекст е съзидателна сила. От гледна точка на позитивната психология тя е най-силната емоция, най-силното чувство, което ни повлиява на психическо и биологическо ниво."

Даниел ни изброи някои от физиологичните ползи от любовта - клетките стават по-издръжливи на възпалителни процеси; нервната система се стабилизира; подпомага се създаването на нови връзки в главния мозък, а на психологично равнище любовта отваря изцяло съзнанието и подобрява нашите когнитивни функции.

Даниел обърна особено внимание на зловредните връзки, базирани на егоизма и личната облага.

"Когато възприемем света като потребители и разглеждаме всяко нещо като източник на нашето щастие, ние заемаме една крайно пасивна позиция. Пасивна позиция на хора, които просто стоят и експлоатират това, което се случва около тях и по този начин се стига до едни много криви разбирания, едни митове за любовта. От това страдаме ние, след това страдат хората, с които създаваме взаимотношения."

Ангел и Рени Георгиеви се запознават в село Манастир по време на "Резиденция Баба 2015". Година след това те вече са спретнали три сватби - коя от коя по-народна и приказна. И не! Не са помогнали на някой друг да си направи сватбата, тези три сватби са си техни. От тогава и до днес те са здраво свързани с българските традиции и голямата им мечта да помогнат на всеки да изживее своя традиционен момент чрез платформата nishan.bg.

"Ще говорим от позицията на наивността, не на провала. В много други неща сме се проваляли, но се надяваме, че в брака си ще успеем."

Те се запознават през юни, през юли са заедно на резиденцията и в края на август вече са сгодени. Ангел издялква собственоръчно дървения годежен пръстен. Точно една година по-късно си правят по една сватба през юни, юли и август. За много хора около тях това се струва изключително наивно начинание, защото не са се опознали достатъчно добре.

Как се организира традиционна българска сватба? Трудно. Камо ли цели три. За тяхна радост срещат много помощ от близките си и от местните родопчани в село Манастир, а “наивното” начинание им помага да се сплотят и опознаят.

Мила Иванова е блогър и журналист. Създава своя блог Солунска 16 преди шест години с идеята да събира в него хвърчащите листа на своите мисли, чувства, изживявания. Никога не е имала амбицията да превръща блога в място с публика, но с годините над 10 000 човека започват да се припознават в това място.

"Това, което ме кара да се чувствам пълноценна и да забравям хилядите провали е, че истинското разкриване има смисъл."

Мила ни поговори за споделеността и силата, която си даваме чрез взаимност и за това как укрепваме душата си в присъствието на трудностите. Според нея, ако живеем в перфектни условия, “в един свят на феите”, няма как да се опознаем, да видим на какво сме способни - ние и волята ни.

"За провала в любовта можем да говорим накрая на живота си."

Тя смята, че трябва да очакваме най-доброто и живее по този начин. За нея провал е, ако обърнеш любовта в омраза, страх или останеш "някъде, където любовта я няма, защото…" и също така - ”това, че някой е сам или самотен не е повод да се чувства провален".

 

Заглавна снимка: Studio Mate

Автор
още по темата

още от Уроци за наивници