Климатичните промени трябва да бъдат част от програмите за възстановяване след COVID-19: Меркел

В обръщение пред Петерсбергския климатичен форум германският канцлер заяви, също така, и подкрепа за Зелената сделка и зелените иновации.


От Марин Маринов, публикувана на 28 април 2020

Ангела Меркел призова опазването на околната среда, защитата на биоразнообразието и борбата с климатичните промени да бъдат част от икономическите програми за възстановяване след коронавируса. Говорейки онлайн пред международната климатична конференция в град Петерсберг, тя настоя поетите ангажименти за намаление на парниковите газове да бъдат изпълнени, както и да се стимулират международните пазари да осигурят достъпно финансиране за зелени проекти. Речта на Меркел идва броени седмици преди Германия да поеме ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз в един от най-ключовите моменти от създаването на организацията - връщането към нормалния живот и възстановяването на икономиката след кризата с коронавируса.

COVID-19 и климатичните промени

За първи път тазгодишното 11-то издание на конференцията не се проведе на място в малкото германско градче Петерсберг, а онлайн заради COVID-19. Възстановяването на света след коронавируса беше темата на двудневния форум, който се състоя в понеделник и вторник. Германският канцлер започна речта си с наблягането на факта, че намалението на вредните емисии в атмосферата, които наблюдаваме в последните седмици, не се дължат на напредък и реформа на икономиката, а на COVID-19.

“Не трябва да се заблуждаваме - това е резултат от спирането на обществения и икономически живот и не означава, че ние сме успели да обърнем тенденцията.”

Меркел увери участниците, че биоразнообразието и борбата с климатичните промени, особено в настоящата ситуация на пандемия, са основен приоритет за Германия и призова те да бъдат такъв и за света. Според нея, COVID-19 и климатът са ключови за икономическото възстановяване и развитие, както и за предотвратяването на бъдещи подобни кризи с огромни човешки страдания.

“Ще бъде повече от важно, когато създаваме програми със стимули за икономическо възстановяване, винаги да включваме въпросите, свързани със защитата на климата,” заяви Меркел.

“Да ви напомня, че следва много труден дебат за разпределението на средствата. Ако погледнем към големите поражение, които коронавирусът нанесе на нашите икономики, ние трябва взаимно да се насърчаваме да не забравяме защитата на климата и да не намаляваме дейностите за опазване на природата с аргументи за спестяване на средства.

Дори обратното, сега трябва да мислим не само за националните ни интереси, но и за изпълнение на нашите международни задължения и то неотклонно, за да постигнем реален успех на световно ниво в усилията ни за справяне с климатичните промени."

Връзката между COVID-19 и климатичните промени ще бъде основна тема на специалния уебинар на MOVE.BG, посветен на света след коронавируса тази сряда. Гледайте безплатно тук.

Зелената сделка за Европа

Меркел заяви подкрепа за Зеления пакт за Европа и неговата основна цел - постигането на климатично неутрална икономика до 2050 година. Канцлерът отново подкрепи и плана на Европейската комисия да ревизира европейските ангажименти по намаление на парниковите газове до 2030 година от 40% на 50-55% надолу спрямо нивата от 1990 година. 

Също така, Меркел призова да оставим в историята икономиката, базирана на изкопаема горива, и да стимулираме зелените иновации, особено използването на възобновяема енергия. Ключов момент е международните пазари да започнат да осигуряват достъпен капитал за тези проекти, подчерта концлерът.

“Винаги трябва да мислим едновременно за икономиката и за климата и то особено, когато вземаме решения, които засягат природната екосистема[...] Биоразнообразието и борбата с климатичните промени, особено в настоящата ситуация на пандемия, са приоритет за нас.”

Кристоф Бал от природозащитата организация Germanwatch коментира пред агенция “Ройтерс”, че от 1 юли канцлерът ще има възможността да превърне този призив в реалност.

“Като следващ президент на Съвета на ЕС, Меркел ще има задачата наистина да обвърже по такъв начин коронапакетите за стимулиране на икономиката с климатични цели, че намалението на парниковите газове с 55% до 2030 година да бъде официално прието като задължение тази година."

Германия е сред 17-те държави, които в началото на април призоваха в отворено писмо Зелената сделка да бъде рамката за възстановяване на Европа след кризата с коронавируса. България не е част от инициативата.

Автор
още по темата

още от Градска джунгла