Защо са необходими експерти по климат и зелена трансформация в българските министерства?

MOVE.BG проведе специална кампания по повод Деня на Земята, посветена на холистичното управление на устойчивото развитие в България.


От МOVE.BG, публикувана на 21 април 2022

Какво представлява хоризонталният подход към климатичните политики? Защо са необходими климатични експерти в отделните министерства у нас? С какво ще се занимават експертите по устойчиво развитие в основните ведомства у нас?

Измина една седмица, по време на която ви представихме специалната кампания на MOVE.BG "Земята не почива по празниците". Финалът на инициативата ще бъде поставен утре, на 22 април - Денят на Земята. Кампанията е част от най-новия проект на MOVE.BG - Министерство на климатичния преход и зелената трансформация в метасвета, чрез което настояваме за въвеждане на хоризонтален подход към климата в България.

От 15 до 22 април MOVE.BG ви разясни как климатичните промени засягат живота на всеки един от нас и какви са решенията за България днес, така че страната ни да бъде сред зелените и иновативни лидери утре. В рамките на седмица кампанията “Земята не почива по празниците” обясни необходимостта от изграждането на екипи от климатични експерти в основните ведомства у нас, свързани със зеления преход.

Научете с какво ще се занимават специалистите по климатични промени и зелена трансформация в:

  • Министерство на енергетиката - тук
  • Министерство на икономиката и индустрията - тук
  • Министерство на иновациите и растежа - тук
  • Министерство на транспорта и съобщенията - тук
  • Министерство на образованието и науката - тук
  • Министерство на околната среда и водите - тук

"Виртуалното Министерство на климатичния преход и зелената трансформация е инструмент, с който искаме да подканим българското правителство да създаде експертиза за екологично чувствителни политики в реалните ведомства, както и да изгради механизми, през които тези служби да работят холистично и координирано. В много европейски държави е изграден хоризонтален подход към климатичните политики. Има ценен опит, от който България може да почерпи,” сподели Саша Безуханова, основател на MOVE.BG, и допълни:

“Важно е да се създадат устойчиви механизми, така че граждани, експерти, учени, държава да работят заедно”.

Кампанията завършва утре, 22 април със специален призив да помогнем за справяне с климатичните промени у нас и за реализиране на възможностите, свързани с устойчивото развитие. Нека в Деня на Земята и в следващите почивни за нас, но не и за планетата и нейните ресурси, да разпространим заедно мисията на виртуалното Министерство на климатичния преход и зелената трансформация, както и неговите решения.

Научете повече за Министерството на климатичния преход и зелената трансформация тук. Направете разходка из неговата интерактивна сграда в #metaverse тук.

Автор
още по темата

още от Градска джунгла