Защо са необходими климатични експерти в Министерство на образованието?

С най-новия си проект - Климатично министерство в метасвета - MOVE.BG настоява за въвеждане на хоризонтален подход към климатичните политики у нас. Една от стъпките в тази посока е създаване на климатична дирекция в Министерство на образованието и науката.


От МOVE.BG, публикувана на 19 април 2022

Знаете ли, че

Зеленият преход се очаква да създаде над 100 милиона нови работни места, за които, обаче, ще са необходими нови, зелени умения?

Ако бъдат изучавани още в училище, зелените умения могат да ни помогнат както да намерим работни места, така и да живеем един по-здравословен начин на живот. 

За да останат във времето промените, които създаваме сега, трябва да предадем на децата ни знанията за по-екологично съобразен живот. Те трябва знаят как да пазят природата, да използват умно водните ресурси, енергията, храната и да събират разделно. Затова ще поставим началото на тези знания в образователната система

Как може да се случи това?

Чрез създаването на екип от климатични специалисти в Министерството на образованието и науката, които да подпомагат развитието на зелено образование и умения в България. Затова MOVE.BG настоява за създаване на дирекция “Въвеждане на зелени умения в образованието” в Министерството на образованието.

Само в това министерство ли е необходим екип от климатични специалисти?

Не. MOVE.BG настоява за въвеждане на дългосрочен и хоризонтален подход към климатичните политики в България - климатичните промени и зелената трансформация трябва да бъдат включени в планирането и дейността на всички министерства. 

Затова създадохме най-новия ни проект - специално Министерство на климатичния преход и зелената трансформация в метавселената. Чрез възможностите на виртуалния свят, то показва свързаността на отделните обществени сектори с климата - от енергетика и икономика през транспорт и околна среда до образование и иновации. 

Само планирайки климатичните политики свързано и дългосрочно можем да направим България един от зелените и иновативни лидери в Европа, да запазим българската природата, да модернизираме икономиката си и да живеем в една по-здравословна среда с възможности за реализация на потенциала на всеки един.

Кои са останалите министерства, в които е необходимо спешно изграждане на екип от климатични експерти?

Научете повече за Министерството на климатичния преход и зелената трансформация тук. Направете разходка из неговата интерактивна сграда в #metaverse тук.

MOVE.BG и устойчивото развитие

MOVE.BG работи системно в подкрепа на устойчивото развитие на България още от създаването на организацията през 2013 година. Провеждаме обучения за развитие на зелен бизнес и живот в синхрон с природата, популяризираме иновативните български учени и младите зелени предприемачи, подпомагаме подобряването на средата за развитие на зелени иновации у нас.

През лятото на 2020 година създадохме коалицията от граждански организации За зелен рестарт, чрез която работим активно за превръщането на България в един от зелените и иновативни лидери в Европа.

Създаваме заедно нашето устойчиво утре!

Включи се и ти!

Автор
още по темата

още от Градска джунгла