От добива на въглища до рециклирането: електронните продукти и тяхното въздействие върху природата

На 16 октомври (сряда) от 19:00 часа Coworking by MOVE.BG ще бъде домакин на среща-разговор за новите и старите замърсители на природата, организирана от нашите приятели от “За Земята”.


От МOVE.BG, публикувана на 15 октомври 2019

Имате ли лаптоп? А смартфон или таблет? Кога ги сменихте за последен път? А знаете ли как производството им влияe на природата? Къде и как се изхвърлят материалите от изработката им? Кои части се рециклират и кои не? А къде изчезна дебатът за един от най-старите и най-сероизни замърсители - въгледобивната индустрия? Изчезна ли  проблема или напротив?

По тези и други теми ще си говорим на 16 октомври в MOVE.BG на срещата-разговор “From mining to recycling: electronic products and their impacts”, организирана от За Земята. Ще си говорим и за добива на въглища и неговото въздействие върху природата с известна активистка от Армения. Събитието ще бъде на английски език.

Темите

Смартфоните, лаптопите и други електронни устройства вече са неразделна част от ежедневието ни: от работа през дома до срещите ни с приятели. С очакван годишен ръст от 9,6% между 2017 и 2022 г. информационните и комуникационните технологии (ИКТ) са една от най-бързо развиващите се индустрии, посочват от “За Земята”. Въпреки че всички познават основните технологични марки, мнозинството от хората не са наясно със ситуацията във веригите за производство и доставка на електроника. Все още липсва достатъчна прозрачност за въздействие върху околната среда и хората и върху правата на човека, включително трудовите ни права, допълват от организацията.

По време на това събитие Бори Йорданова от “За Земята” ще хвърли малко повече светлина върху въздействията, които различните етапи на веригата за доставка на електроника имат върху природата, върху социално-културната динамика в засегнатите общности и върху правата на работниците.

Освен това, Анна Шахназарян, известна арменска активистка по опазване на околната среда, ще говори за нейната борба срещу добива на въглища. Тя е застъпник за предоставяне на правомощия на общностите да се противопоставят на местните и международните минни компании, като мярка за защита на правото им да кажат „не“ на добива в тяхната среда.

Екологика България ще ни разкажат за края на жизнения цикъл на електронните продукти и защо е важно да рециклираме металите вътре в тях. “Екологика България е българско предприятие, което събира и разделя електронните устройства непосредствено преди рециклирането им в нови продукти.

Очакваме Ви на 16 септември (сряда) от 19:00 часа в Coworking by MOVE.BG - улица “Сердика”№20 в София, етаж 1. Заедно ще разсъждаваме върху необходимостта от промяната на тази глобална и изключително сложна индустрия - промяна, която се основава на уважение към природата и човешкия живот. Ще обсъдим и какви са алтернативите.  

MOVE.BG и борбата за природата

Борбата за природата има различни измерения. Едно от тях са личните действия на всеки един от нас. В подкрепа на стимулирането на по-природосъобразен живот, MOVE.BG заедно с Градски експериментариум издаде наръчник за компостиране. Свалете го безплатно сега, защото личният пример е важен и заразява останалите!

Създаваме заедно нашето устойчиво утре!

тагове
Актуално,
Автор
още по темата

още от Градска джунгла