Експерти и политици в диалог за решенията за успешен зелен преход в навечерието на парламентарните избори

Коалиция "За зелен рестарт" организира кръгла маса с участието на представители на основните партии, които обсъдиха доклада “Мисия Зелена България”, съдържащ над 150 препоръки за подпомагане на зелената трансформация.


От МOVE.BG, публикувана на 21 септември 2022

Броени дни преди парламентарните избори Коалиция “За зелен рестарт” срещна експерти и кандидати за народни представители на Кръгла маса, за да обсъдят ключови теми пред устойчивото развитие на България, както и да споделят решения за извършване на успешен зелен преход. Дискусията, която се излъчи на живо в социалните мрежи, беше основана върху идеи от доклада “Мисия Зелена България”, съдържащ над 150 препоръки за реформи на 50 от водещите български експерти за превръщането на България в един от зелените и иновативни лидери в Европа.

В кръглата маса “Мисия Зелена България: Решения от експерти и политици” взеха участие представители на основните партии: Александър Дунчев от “Продължаваме промяната”, Драгомир Стойнев от БСП, Станислав Анастасов от ДПС, Борислав Сандов от Зелено движение (ДБ) и Иво Русчев, кандидат за народен представител от “Възраждане”. Препоръките от Доклада бяха представени от експертите на Коалиция “За зелен рестарт” - Саша Безуханова, основател на MOVE.BG и инициатор на Коалиция “За зелен рестарт”, Апостол Дянков, ръководител на програма “Климат и енергия” във WWF България, и Ина Цветкова, съпредседател на  “Институт Кръгова Икономика”.

“Все по-осезателно изпитваме измеренията на Климатичната криза. Засушавания, безводие, горските пожари, необичайно проливни дъждове, проблеми със земеделската реколта, разрушена инфраструктура. Цената на липсата на системна рамка за адаптация към новите реалности у нас е много висока и ще расте в бъдеще.

Климатичната криза е и възможност – за лидерство в новата икономика, за развитие на природно-базирани решения, умножаващи перспективно най-ценния капитал – зеления,” сподели Саша Безуханова, модератор на Кръглата маса, и допълни:

“В MOVE.BG и в Коалиция “За зелен рестарт” вярваме, че зелената трансформация е основна възможност за просперитет и сигурност на България и за успех на страната ни днес и в утрешния ден. С експертната ни работата през последните две години за утвърждаване на холистична програма за Зелена трансформация целим тя да стане пътна карта за управление и инвестиции в годините напред. Затова каним заявилите желание да управляват на разговор за това бъдеще .”

Решенията

Докладът “Мисия Зелена България” се базира на препоръките на 54 от водещите български експерти, които Коалиция “За зелен рестарт” събра през юни. Те очертаха над 150 предизвикателства пред устойчивото развитие на България, както и генерираха над 150 препоръки за реформи в шест сфери: зелени иновации, енергиен преход, биоикономика, умни градове, природно-базирани решения и устойчиви финанси.

По време на Кръглата маса бяха обсъдени препоръките на експертите в три от темите на Доклада, сред чиито препоръки са:

  • Мисия Зелени иновации - създаване на Фонд за зелени иновации, който да финансира целево проекти в начална фаза на развитие (pre-seed, seed); създаване на специализирани обучения за кандидатстване по програмите на Европейския съвет за иновации (EIC) и пълноценно интегриране на България в програмите на Европейския институт за иновации и технологии (EIT); 
  • Мисия Природно-базирани решения - възстановяване на ландшафтното устройствено планиране, което не е уредено в действащото законодателство като вид устройствен план и като начин на прилагане на тези планове; приоритетно залесяване в буферни зони, биокоридори, лесозащитни, ветрозащитни пояси, транспортни коридори, синори; въвеждане на Промени в Закона за устройство на териториите за въвеждане на нормативни изисквания за природосъобразни решения (вкл. зелени покриви и фасади) в интегрираните планове за градско развитие;
  • Мисия Умни градове - изработване на стратегия на национално ниво за развитие на умни градове в България с конкретни цели за енергийна ефективност, намаляване на емисиите, ефективно използване на ресурсите (включително, рециклиране на отпадъците); предоставяне на достатъчен ресурс и автономност на общините, за да поемат водеща роля в този процес; създаване на унифицирана система за събиране и споделяне на данни.

Какво споделиха политиците по време на Кръглата маса, научете от пълния запис на конференцията тук. Снимки от събитието можете да намерите тук

Разгледайте Доклада “Мисия Зелена България” тук

Още информация за Коалиция “За зелен рестарт” е достъпна тук.

Автор
още по темата

още от Градска джунгла