Нестандартният дебат за София: Как столицата ни може да се развива като зелен град

В навечерието на местните избори MOVE.BG организира форум, посветен на устойчивото развитие на София, на който говорят не политици, а зелени новатори, работещи на терен в подкрепа на зелената трансформация на столицата.


От МOVE.BG, публикувана на 24 октомври 2023

София трябва да подобри управлението на зелената трансформация, за да може да се възползва пълноценно от възможностите на устойчивото развитие. Това споделиха четирима зелени новатори, които работят по проекти за подобряване на средата в града. Те взеха участие в "Нестандартният дебат за София", организиран MOVE.BG - той е част от работата на организацията в подкрепа на превръщането на България в един от зелените и иновативни лидери в Европа.

В дебата се включиха Стефан Димитров, основател на AirBG.Info - платформа за мониторинг на качеството на въздуха; Мартин Янков, основател на “Колективът” и създател на фестивала “Реките на София”; Анджела Иванова, съосновател на LAM’ON - стартъп, разработващ биоразградимо фолио за печатната индустрия; и Невен Боянов, основател на стартъпа за развитие на слънчева енергия Sonnis Energy Bulgaria. Модератор на дискусията беше Саша Безуханова, основател на платформата за иновативно развитие MOVE.BG. 

Защо е важен разговорът за зеленото развитие на София?

От общините зависят голяма част от мерките за подобряване на качеството на въздуха, преминаването към транспорт с нулеви емисии, развитието на енергийни общности, подобряване на енергийната ефективност на сградите, опазване на природата в градовете, подготовка за проявленията на климатичната криза, развитие на местни зелени иновации. Общините имат ключова роля в зелената трансформация, включително в изпълнението на важна част от целите на Европейския зелен пакт (Зелената сделка) и на неговата основна задача за постигане на нулеви нетни емисии до 2050 година. 

Затова MOVE.BG организира "Нестандартният дебат за София" и постави темата за ролята на общините в зеленото развитие през призмата най-голямата община в България, която традиционно е модел за развитието на останалите общини.

“От три години в MOVE.BG и в коалиция "За зелен рестарт", която създадохме, работим за въвеждането на хоризонтален подход към климата в България, а именно - климатичните политики да бъдат включени във всички ресорни политики. В България липсва хоризонтален подход към климата както на национално ниво, така и на местно - на ниво общинска власт

Зеленото развитие ще даде много възможности за просперитет на българските общини - за по-чист въздух, за по-евтина енергия, за по-добре платени и по-сигурни работни места, за развитие на икономика на бъдещото, за конкурентоспособност на българските предприятия и разбира се, за опазена и съхранена природа за следващите поколения.

Време е София да поеме по пътя на европейски столици като Берлин, Париж или Атина и да използва своя човешки, природен и икономически потенциал, за да се превърне в един от градовете зелени лидери в Европа. За това е разговорът ни днес.”, сподели Саша Безуханова, основател на MOVE.BG и модератор на “Нестандартният дебат на София”.

Идеите на зелените новатори

За разлика от традиционните предизборни дискусии, "Нестандартният дебат за София" даде думата не на политиците, а на зелените новатори - хората, които са създали зелени проекти и работят на терен в подкрепа на устойчивото развитие. По време на дискусията гостите очертаха няколко важни предизвикателства пред успешната зелена трансформация на София на базата на техния опит. 

Сред посочените проблеми са липсата на политическа воля и амбиция София да се възползва от възможностите на зелената трансформация; липсата на информационна кампания от страна на Столична община, която да адресира страховете на хората и дезинформацията, свързана със зеленото развитие; липсата на структурирана и лесно достъпна информация за различните програми за зелено развитие; наличието на административна тежест за малките и средни предприятия, включително достъпът до научна инфраструктура на достъпни цени за тестване на зелени иновации от новатори и млади бизнеси.

Четиримата гости посочиха и възможните решения за преодоляване на тези предизвикателства. Сред решенията са:

  • Създаване на структура, която да координира политиките по зелена трансформация на София;
  • Осигуряване на достъпна, обобщена и разбираема информация за програмите за зелено развитие;
  • Провеждане на информационна кампания, която да обясни възможностите, които дава зеленото развитие на София - възможностите за семействата, за бизнеса и за обществото като цяло;
  • Осигуряване на подкрепа за научните бази на местно ниво, включително на достъп на предприемачите до тях, така че да могат новаторите да тестват идеи за зелени иновации.

"Нестандартният дебат за София" е част от проекта на MOVE.BG "Мисия Зелена София", посветен на необходимостта зелената трансформация да се превърне в основен приоритет за развитието на София след местните избори и на възможността столицата да бъде модел за зеленото развитие на останалите общини в България, като ги стимулира да тръгнат по този път. 

Гледайте пълен запис на "Нестандартният дебат за София" тук. Линк към албум със снимки от дискусията тук.

В началото на предизборната кампания инициираната от MOVE.BG Коалиция "За зелен рестарт" призова кандидатите за кмет и общински съветници в София да направят зеленото развитие основен приоритет в програмата за управление на столицата след изборите. Прочетете Отвореното писмо на Коалиция "За зелен рестарт" (MOVE.BG, WWF България, "Грийнпийс"-България и "Институт Кръгова Икономика") - линк тук.

Автор
още по темата

още от Градска джунгла