Мисия Зелена София: Събираме ли разделно битовите отпадъци?

Представяме ви петата публикация от специалната ни кампания “Защо е важно София да бъде зелена?”. Кампанията е посветена на необходимостта зелената трансформация да стане основен приоритет за развитието на София.


От МOVE.BG, публикувана на 16 октомври 2023

Прочетете първо текста в картинката отгоре.

 

ОТПАДЪЦИТЕ СА РЕСУРС ЗА ИКОНОМИКАТА 

 

От 683 хиляди тона битови отпадъци в Столична община едва 11 хиляди са рециклирани през 2021 година.

Това е тревожен факт и сигнал за незабавни действия от новия кмет и Общински съвет.

Отпадъците са ресурс за икономиката и тяхното преизползване има редица положителни ефекти: намаляват се разходите на предприятията, стоките става на по-достъпни цени, природата не се замърсява с боклуци.

В София домакинствата все още преобладаващо изхвърлят смесено битовия си боклук.

Гражданите не получават достатъчно информация за ползите от разделното събиране на отпадъците и как трябва да бъде извършено то по правилен начин, така че боклуците да могат да се рециклират и отпадъците да се превърнат в ресурс.

Липсва достатъчно информация къде са разположени цветните контейнери за разделно събиране, както и не е изградена система за събиране на отпадъци от храна и други биологични отпадъци.

Столична община отговаря пряко за разположението и за извозването на отпадъците от цветните контейнери за разделно събиране, както и за рециклирането им. Затова общинските власти трябва да започнат компания за насърчаване на разделното събиране на отпадъци сред домакинствата.

Това би било възможно, ако зелената трансформация стане цялостна програма за развитието на София.

Затова инициираната от MOVE.BG Коалиция “За зелен рестарт” призова кандидатите за кмет и за общински съветници да направят зелената трансформация основен приоритет за развитието на София. 

Научете още в Отвореното ни писмо тук.

Не пропускайте и "Нестандартният дебат за София" - един специален разговор за зеленото развитие на столицата с хората, които правят промяната възможна. 

Очакваме ви на 24-ти октомври от 10:00 часа онлайн във Facebook - научете още тук.

Мисия Зелена София: София може да бъде място за щастлив живот.

Автор
още по темата

още от Градска джунгла