Бъдещето на София: Кои са посоките за зелено развитие на столицата?

Представяме ви специалната брошура на MOVE.BG, която ще ви запознае със седем предизвикателства пред София и пътя за тяхното решаване - зеленото развитие.


От МOVE.BG, публикувана на 31 октомври 2023

Броени дни преди балотажа на изборите за кмет на София, MOVE.BG публикува специалната брошура “Мисия Зелена София: Седем посоки за зелено развитие на столицата” - линк към брошурата тук. Проектът ви запознава със седем сериозни и дългосрочни предизвикателства пред Столична община и възможните посоки за тяхното преодоляване. Брошурата е част от най-новата инициатива на MOVE.BG “Мисия Зелена София”, посветена на необходимостта зелената трансформация да се превърне в основен приоритет за развитието на София.

Седем посоки

Посоките за развитие на София в брошурата ни водят към превръщането на столицата в място за щастлив живот. В град, в който:

  • дишаме чист въздух
  • няма енергийно бедни домакинства
  • жилищата ни не разхищават енергията
  • гражданите произвеждат сами евтина и чиста енергия
  • градският транспорт е умен и удобен
  • отпадъците са ресурс, а не боклук
  • както и в град, който е сред лидерите по икономика на бъдещето - иновативна, зелена и дигитална.

За да бъде това бъдеще възможно, всички седем посоки в брошурата водят към зелената трансформация - основната програма за развитие на Европейския съюз, която трябва да стане основна програма за развитие на София и на останалите общини в България.

Това е основното послание на специалната брошура на MOVE.BG.

Хоризонтален подход

Брошурата обяснява по интерактивен начин, през конкретни проблеми в София, защо е необходимо климатичните промени и зелената трансформация да бъдат част от всички политики на общинско ниво в България - именно това представлява т.нар. хоризонтален подход към климата, за чието въвеждане у нас работи MOVE.BG от три години.

Брошурата обобщава кампанията на MOVE.BG “Защо е важно София да бъде зелена?”, която стартира в навечерието на първия тур на местните избори, на 12-ти октомври - Денят на българската община. Днес, на 31-ви октомври - Световният ден на градовете и в навечерието на балотажа за кмет на Столична община, публикуваме цялата кампания като обобщен документ в PDF формат. 

Мисия Зелена София

Брошурата е част от най-новата инициатива на MOVE.BG “Мисия Зелена София”, посветена на необходимостта зелената трансформация да се превърне в основен приоритет за развитието на София и на възможността столицата да бъде модел за зелено развитие на останалите общини в България, като ги стимулира да тръгнат по този път.

Разгледайте брошурата "Мисия Зелена София: Седем посоки за зелено развитие на столицата” тук.

Мисия Зелена София: София може да бъде място за щастлив живот.

Автор
още по темата

още от Градска джунгла