Мониторинговият доклад от януари 2015: какви са следващите стъпки?

Дискусия за напредъка на България според механизма за сътрудничество и проверка


От МOVE.BG, публикувана на 9 февруари 2015

На 13-ти февруари организираме публична дискусия, посветена на стратегията за съдебна реформа и предвидените в нея мерки в контекста на критиките и конкретните препоръки в доклада от 2015 г.

Събитието ще акцентира върху темите, свързани с ролята и ефективността на механизма за сътрудничество и проверка в настоящия му формат, върху напредъка на Румъния и съпоставката му с нашата страна, както и върху най-непосредствените задачи пред борбата с корупцията. Ще обърнем внимание по-специално на стратегията за съдебна реформа в контекста на препоръките в доклада, актуалните проблеми и предвидения пакет от решения и мерки.

Начало на дискусията ще постави министърът на правосъдието Христо Иванов. Заедно с представители на съдебната власт, неправителствения сектор, академичната и експертна общност, ще се опитаме да отговорим на въпроса какви са посланието и отзвукът на доклада на ЕК и какви действия са необходими от страна на институциите и гражданското общество, за да бъдат постигнати реални резултати.

Някои от основните въпроси, които ще адресираме:

- Какви са реалните проблеми в правосъдието? Поглед отвън и отвътре.

- Може ли правосъдната реформа да реши проблемите на съдебната система и как?

- Ефективен ли е механизмът за сътрудничество и проверка в настоящия му формат?

- Какъв е напредъкът на Румъния в сравнение с България?

- Кои са най-непосредствените задачи пред борбата с корупцията?

Участие в дискусията ще вземат Борислав Белазелков, председател на Съюза на съдиите и съдия във Върховния касационен съд, Тихомир Безлов, старши анализатор в Центъра за изследване на демокрацията, д-р Христо Христев, преподавател в Софийския университет, д-р Линка Тонева, доктор по политология в СУ „Св. Климент Охридски“, Росен Босев, журналист от вестник „Капитал“ и др.

Събитието се организира съвместно с blEUprint. Можете да потвърдите Вашето присъствие на contact@movebg.com дo 12.02.2015.

Снимка: euinside.eu

Автор
още по темата

още от Право и ред: Справедливост в 5 стъпки