MOVE.BG 2019: Година на съзидание и среща на градящите бъдещето

Измина още една плодотворна година за MOVE.BG, в която продължихме да проправяме пътя на идеите и хората на Новото време.


От МOVE.BG, публикувана на 19 декември 2019

Изпращаме година, която още по-ясно очерта разделителните линии между старите норми и мислене и настъпващото градивно колективно ново. Смело експериментиращи, споделящи, провокиращи рамката хора правят съюзи за нови бизнес и обществени проекти и каузи, които всеки ден стават все по-релефна алтернатива на институционализираните модели в бизнеса, образованието, политиката. Те чупят довчерашните бариери и трасират пътя на утрешния свят.

В MOVE.BG вече седем години даваме форум на тези смели новатори - дигитални предприемачи, експериментатори в науката, авангардни артисти, зелени активисти. Подкрепяме идеите им, популяризираме делата им, свързваме ги за диалог и градивен общ растеж. Заедно утвърждаваме идеите на Новия Ренесанс, в който живеем.

Създаваме заедно нашето устойчиво утре

Далеч преди да се знае, че Урсула фон дер Лайен ще поеме поста на председател на Европейската комисия и че ще обяви новата зелена сделка за Европа в края на 2019, MOVE.BG още от началото на годината продължи активно и системно да работи за възстановяване на нарушения баланс между човека и природата. Чрез програмата ни "Градска джунгла" проведохме редица срещи и работилници и заедно се учихме по редица теми, вкюлючително как по иновативен начин данните могат да помогнат за справяне с климатичната криза или как да си направим сами восъчни кърпи. Чрез формата Анонимните компостиращиси говорихме как всеки един може да участва в каузата за опазване на природата и именно тези разговори с Вас ни стимулираха да създадем Наръчник за компостиранезаедно с нашите приятели от Градски експериментариум”. Само за няколко месеца този бърз, лесен и безплатен съветник бе свален от над 1500 души. Компостиращите ни приятели продължават да растат и в този момент.

Гооворихме си за природа, бъдеще, и хората на Новия Ренесанс по време на фестивала "Беглика".

За втора поредна година благодарение на MOVE.BG България участва в регионалната онлайн конференция  за добри и работещи решения за кръгова икономика. А броени часове преди обявяването на новата зелена сделка за  Европа, започнахме работилници за живот с нулев отпадък, защото знаем, че промяната започва от действията на всеки един от нас в ежедневието ни. Защото личният пример заразява!

Създаваме заедно нашето културно утре

Подкрепата за смелите артисти на Новото време продължи да е неразделна част от работата ни за седма поредна година. През 2019 бяхме единствените домакини в региона на иновативна изложба за добавена реалност и показахме, че технологии и изкуство не си пречат, а работят заедно. Изложбата провокира нашите съквартиранти от Coworking by MOVE.BG да експериментират с дигиталните технологии и да ни разкрият по един задълбочен начин тема, за която често се говори само с клишета и предразсъдъци - самоличността на бежанците у нас.

Пътувахме и в Космоса, като стъпвахме върху Млечния път и се разхождахме между Луната, Марс и Юпитер чрез шлем с виртуална реалност, а пък петият елемент гостува в центъра на София, за да покаже силата на кросдицплинарността и на младите експериментатори в изкуството. Непоказвани досега пред широка публика картини на изключително талантливия, но непознат гений Здравко Батембергски разкриха замаха на българския Матис. Продължихме да подкрепяме новаторските фестивали, защото съвременните танци, музика и театър са модерното лице на България!

Отбелязахме и 8 март с живи цветя!

Създаваме заедно нашето научно утре

Дадохме трибуна и популяризирахме талантливите научни експериментатори. Говорихме си за новите изобретения в биологията, във физиката, в химията и в генетиката чрез поредния сезон на "Науката решава проблеми" - общото ни предаване с нашите changeMakers от "Българска наука. Представихме Ви научните проекти на млади учени и техните идеи за промяна на различните обществени и икономически сфери и на ежедневието ни.

Запознахме Ви с талантливите момичета и момчета от националните отбори по математика и с техните ръководители, защото знаем, че свързването на училищата с науката е ключово за развитието на страната ни и на бъдещето поколение. Правихме опити и експерименти, за да вдъхновим малки и големи и да покажем, че науката е...яка!

Момчетата от националния отбор по математика разказват за своята страст в дома на MOVE.BG.

Създаваме заедно нашето дигитално утре 

Изследвахме потенциала на иновативните бизнеси и дискутирахме последните трендове в Европа и света. За четвърта поредна година програма EDIT на MOVE.BG проведе единственото национално проучване на дигиталните и новаторски микро-, малки, средни и стартиращи предприятия. Над 230 компании взеха участие и заедно показахме успехите, предизвикателствата и нуждите, водени от желанието да подобрим средата в България. 

Популяризирахме успешните български проекти чрез поредния сезон на предаването ни НоваториТЕ. Заедно със значими фигури от екосистемата си говорихме откровено за пътя към успеха и за трудностите пред разрастването на един бизнес. Защото знаем, че споделянето на общите трудности и подкрепата са пътят напред!

"Проучването InnovationShip 2019 доказва следващо ниво на зрялост на българската стартъп екосистема и утвърждава ролята на България като основен притегателен център за иновации в региона," пише  Саша Безуханова, основател на MOVE.BG, във въведението на изследването.

Създаваме заедно нашето европейско утре

За седма поредна година европейските перспектива бяха неизменна част от работа ни. Участвахме в представянето на препоръките за науката на бъдещето - 101 идеи - изготвени от специалната група към Европейската комисия. Част от препоръките са резултат от българската среща на турнето R&I Tour d’Europe, на което MOVE.BG беше домакин и срещна български и европейски учени и експерти.

Доказани европейски бизнес ангели пък обучаваха български инвеститори, благодарение на няколкото уъркшопа и срещи, които програма EDIT организира заедно с пан-европейската мрежа ESIL. Защото знаем, че подобряването на инвеститорската култура ще подобри цялостната бизнес среда у нас!

Говорихме си и как Европейският съюз помага на българските новатори. Снимка: EIT.

Броени седмици преди края на 2019 завърши и успешният европейски проект за социални иновации за справяне с енергийната бедност Social Innovation to Tackle Energy Poverty. MOVE.BG е българският партньор на акселератора, като в продължение на повече от половин година търсихме смелите и авангардни идеи за енергийна устойчивост и обсъждахме проблема с водещи експерти. Иновативното електрическо колело със слънчеви панели, изобретено от две 17-годишни момчета от София, е един от проектите, който спечели една от големите награди на финала на състезанието в Брюксел.

Създаваме заедно нашето историческо утре

Продължихме да хвърляме мостове между минало и бъдеще. Откривахме, разказвахме и споделяхме вашите семейни разкази и пишехме заедно общата ни история. Отбелязахме над 1000 нови истории на дигиталната карта на програма "Моята българска история". Реализирахме кампании за популяризиране на малко познати исторически личности, факти и събития.

Поредният сезон на предаването ни "Историци и историиотново постави за обсъждане важни теми от общоно ни минало и стимулира диалога и експертния поглед. Вярваме, че автентичният прочит на общото ни минало, е необходим, за да вървим по пътя на Новото време осъзнати и свободни.  

През 2019 MOVE.BG стана на 6 на 11 юли.

Срещаме се заедно, създаваме заедно

Домът на MOVE.BG е споделеното работно пространство с кауза, в което срещаме физически хората на Новото време! В Coworking by MOVE.BG се срещат дигитални предприемачи, зелени активисти, културни мениджъри, смели артисти, модерни мислители, икономисти и социални новатори - ние, които творим бъдещето днес. Миксът от организации и компании в Къщата стимулира кросдисциплинираност и работи за подобряване на средата.

Тази година към съквартирантите ни се присъединиха: WebMotion, CSR Bulgaria, H-Vision, FruDaDa, Novator и "Свръхчовека". Те допълниха пъстрата палитра от приятели в Coworking by MOVE.BG, където са още "Успелите", "Българска наука", CreateX, "Образование без раници", "Образование 2030", proof., Асоциацията на европейските журналисти-България (АЕЖ), "Носия" и "Българският център на жените в технологиите" (BCWT).

Освен всички над 150 събития в Coworking by MOVE.BG, включително жива връзка между новаторски споделин пространства в Европа, играхме игри, обединявахме различните поколения и правихме яки партита! Защото сме приятели!

Домът на MOVE.BG.

Създаваме заедно нашето утре

2019, обаче, беше една специална година за MOVE.BG, защото създадохме The ChangeMakers of Bulgaria: двигателите на промяната в България. Това е клубът на личностите, които чрез иновации подобряват средата у нас и променят положително страната ни. 

Откриването на "The Changemakers" през февруари. Саша Безуханова заедно с двигателя на промяната Евелина Павлова (отдясно) и екипът й.

Клубът се създаде след национална ни обиколка, по време на която се срещнахме с новаторите из страната и чухме техните предизвикателства. А основната нужда беше за създаване на мрежа за свързване и опознаване на хората, които създават нашето утре днес.

Именно това прави "Двигателите на промяната""The ChangeMakers" обединява хората, които от България създават модерните и авангардни идеи на бъдещето, чрез които намират решения на световните предизвикателства като климатичните промени, борбата с пластмасата, използването на новите технологии в полза на обществото, търсенето на смели творчески форми и на авангардни бизнес идеи за споделена и кръгова икономика.

Защото заедно можем повече и защото заедно доказваме, че България МОЖЕ.

Именно това е “The ChangeMakers”

Създаваме заедно нашето утре. Благодарим Ви!

Автор
още по темата

още от Гледна точка