МOVE.BG Онлайн Дебат: „Електронното гласуване – за и против!“

Полюсни мнения по темата


От МOVE.BG, публикувана на 8 февруари 2014

Полюсни мнения по темата за електронното гласуване се чуха в студиото на МOVE.BG този четвъртък – 13-ти февруари, по традиция в 19:00 часа. Аргументи „за“ и „против“ защитиха както гостите в Дома МOVE.BG, така и онлайн участниците в дебата.

Панелисти в оживената дискусия бяха: адвокатът, блогър и член на управителния съвет на Движение за Европейско Обединение и Солидарност - Емил Георгиев, професорът в Нов български университет - Красимир Калинов и блогърите Илиян Стоянов и Пейо Попов. Гражданският активист и блогър Константин Павлов (Комитата) модерираше словесните двубои в студиото.

По скайп в дебата се включиха: От Холандия: Божидар Божанов - софтуерен инженер, с опит в проект за електронно правителство. От Русе: Симеон Момчилов, завършил публична и бизнес администрация в Нов Български университет, занимаващ се в момента с изработка на уеб сайтове и видео блогър.

В хода на дебата отговори получиха въпросите: Достатъчно сигурно ли е електронното гласуване? Може ли да се опази тайната на вота? Какви са гаранциите срещу манипулиране на гласуването? Как би се отразило въвеждането на електронното гласуване на българския политически живот? Способно ли е българското общество да се справи с електронното гласуване, и много други.

С тезите и аргументите на участниците можете да се запознаете тук:

Обобщение на това, което участниците казаха по време на дискусията:

Електронното гласуване осигурява условия за търговия с гласове, категоричен е проф. Калинов. Той изрази съмнение, че този вид гласоподаване ще доведе до касиране на изборите на национално ниво и подчерта, че гласуващият и неговият вот трябва да бъдат категорично разделени. Преподавателят от Нов български университет подкрепи тезата си с примери от други държави, приели или дискутирали електронната форма на гласоподаване. Сред примерите бяха: Германия, където електронното гласуване е забранено от Конституционния съд и Англия – мястото, на което след няколко експеримента е взето решение вотът да е посредством хартиен носител. Професорът акцентира на факта, че единствената страна без възникнал конфликт по темата е Бразилия.

Технологични и чисто човешки са двата вида причини, поради които електронното гласуване не може да се случи у нас. Това бе тезата на блогъра Пейо Попов. Според него има изисквания, на които не можем да отговорим и затова средата не е подходяща за подобен вид гласоподаване. Огромен проблем е независимостта на волята на избирателя, а за да имаме доверие в процеса, необходима е максимална прозрачност, пример е възможността всеки човек да участва в секция или избирателна комисия. „Проблемът обикновено не е в закона, а в неговото изпълнение“, заключи блогърът и допълни – невъзможно е да контролираме системата от край до край.

Емил Георгиев: „Няма съществени пречки пред реализацията на електронното гласуване!“ Адвокатът е категоричен, че пред нас не стои въпросът – електронно гласуване или никакво. За юриста е важно да се подчертае, че сега сме на много ранен етап от цялостната реализция на процеса, а негативната информация по темата е добра база от уроци за нещата, които трябва да избегнем. Георгиев допълни, че с въвеждането на електронното гласоподаване задължително ще се променят докумнетите за самоличност.

Държавата да дава на частни фирми да управляват процеса и да боравят с данните на хората е най-голямата грешка според блогъра Илиян Стоянов – Илф. Сред аргументите му е фактът, че частната фирма може да продаде информацията, която има, на друга фирма. Предвид текущата ситуация в Бълагрия Илф смята, че никой няма да има доверие на подобен процес, а хората трябва да са на ясно, че липсата на хартиена следа не означава липса на следа от вот изобщо. Като цяло технологични пречки пред процеса за електронно гласуване няма, категоричен е Стоянов. В заключение той каза: „Проблемът не е технически, проблемът е обществен!“

MOVE.BG

Автор

още от Изборите: Посока Бъдеще