MOVE.BG Онлайн Дебат: „Кой е българският избирател и как гласува той?“

 Какъв е залогът на изборите?


От МOVE.BG, публикувана на 26 януари 2014

На 30-ти януари в къщата на MOVE.BG се проведе дискусия на тема: "Кой е българският избирател и как гласува той?". Освен мненията на участниците по темата, от него ще разберете повече и за инициативата на президента Росен Плевнелиев за провеждането на референдум. Броени дни след като поставихме темата за избирателния кодекс като дискусионна и обществено значима, президентът ни изненада с инициирането на референдум.

Гости по темата са преподавателят по избирателни системи и процедури в СУ „Св. Климент Охридски“ доц. Димитър Димитров и социологът Румяна Бъчварова от „Маркет линкс“. Модератор на дискусията е Христо Иванов от Българския институт за правни инициативи. Профилът на българския избирател, функцията на референдума и защо хората не искат да гласуват са само част от засегнатите въпроси по време на разговора.

В хода на дискусията българският избирател получи нарицателното „горският“, а кой се притеснява да не дойде именно той - „горският“, е един от основните въпроси. Как се стига до избори у нас? Живи ли са „мъртвите“ души от избирателните списъци и какви рискове крие електронното гласуване. Вижте.

 

Доц. Димитър Димитров:

"Изборите имат висок залог. На изборите се гледа като на идването на горския."

 

Румяна Бъчварова:

"Българският избирател е различен, той е рационално ориентиран."

 

Move.BG дискусия: „Кой е българският избирател и как гласува той?"


Обобщение на казаното по темата: 

Инициативата на президента е добра и дава възможност на гражданите да вземат отношение по най-важните въпроси, смята Бъчварова. Социологът вижда проблем не само в това как ще гласуваме, но и в това как се стига до самите избори. Скиптична към потенциала на мажоритарния вот у нас, тя заяви: „До сега не сме имали истински мажоритарен вот.“ Бъчварова смята, че по-важно е да направим партиите жизнени организации, отколкото да администрираме един процес, който за избирателя свършва с пускането на бюлетината. В отговор на въпрос от публиката социологът разкри, че 5% от избирателите у нас заявяват, че никога не са гласували и никога няма да го направят.

Като голям определя залога на изборите доц. Димитър Димитров. Той анализира действията на президента Плевнелиев по инициирането на референдум като: „Добра възможност да се възобнови дебата в обществото“. Преподавателят в Алма матер изказа съмнение, че избирателите припознават позицията на партиите по референдума като своя и че държавният глава е избързал с предложението по свои съображения. Доц. Димитров повдигна темата за „мъртвите души“ в избирателните списъци, рисковете на електронното гласуване и определи погледа към провеждането на избори като: „идването на горския“.

MOVE.BG

{fcomment}

Автор

още от Изборите: Посока Бъдеще