МOVE.BG онлайн дебат: "Цената на корупцията"

Докъде се простира проблемът в България и как е възможно неговото решаване?


От МOVE.BG, публикувана на 30 януари 2014

МOVE.BG онлайн дебат: "Цената на корупцията" Участници по темата в студиото бяха експертът по сигурността към Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов и предприемачът и преподавател по икономика Кирил Петков. Модератор на разговора е инициаторът и основател на МOVE.BG Саша Безуханова.

В хода на дискусията бяха обсъдени стъпките според „Харвард“ за намаляване на корупцията, секторите, към които е ориентирана практиката и възможно ли е нейното преодоляване. А също и възможните реалистични подходи към проблема и сравнителни анализи на корупционната обстановка в други европейски държави. Възможно ли е финансовото благополучие на една страна да реши съдбата на корупцията? Докъде се простира проблемът в България и как е възможно неговото решаване?

Отговорите на тези и още въпроси можете да намерите тук:

 

Кирил Петков:

„Осите на корупцията са две – с кражба от държавата и без кражба от държавата.“

 

Тихомир Безлов:

„Чистенето на ДДС-то ни струва близо 3,5 милиарда лева!“ 

 

http://www.youtube.com/watch?v=n2_8GoRLniE

Обобщение на това, което участниците казаха по време на дискусията:

Не сме най-корумпирани, поне според това, което показва Евростат. На челна позиция е Румъния, а България – четвърта, с този уточняващ детайл започна изложението си Безлов. Според него трябва да имаме реалистичен подход, когато се питаме дали можем да стигнем до нивото на Финландия и Дания. Решение на проблема Безлов вижда в митниците, защото 80% от брутния вътрешен продукт на България минава именно оттам. Експертът по сигурността подчерта, че „чистенето“ на ДДС-то ни струва близо 3,5 милиарда лева.

Разликата между данък и подкуп получи своят пълна дефиниция от икономиста Кирил Петков. Обект на неговата теза беше твърдението, че колкото по-корумпирана е една държава, толкова тя е по-ориентирана към два сектора – отбрана и инфраструктура. Емоционална реакция в студиото на MOVE.BG предизвика дефиницията на „лошия“ предприемач, за когото лобира държавен служител. След като разясни Харвардския модел за справяне с корупцията, Петков подчерта, че решението на проблема е в по-сериозните наказания и по-високите заплати, но ако не променим ценностите си липсата на порочните практики няма как да се случи. 

MOVE.BG

Автор
още по темата

още от Актуално