На гости на проф. Балкански

Навръх деветдесетия му рожден ден Моята българска история гостува на световноизвестния физик проф. Минко Балкански


От Моята българска история, публикувана на 10 август 2017

Проф. Минко Балкански е световноизвестен физик, автор на повече от 30 научни монографии.

Носител е на множество награди и ордени от държавни и научни институции от целия свят за постиженията си в сферата на науката и образованието. Фондацията му „Миню Балкански“, която носи името на неговия баща, издирва, подпомага и подготвя талантливи български деца за кандидатстване в най-престижните чуждестранни научни заведения.

Пристигаме в китното старозагорско село Оряховица, в което преди 90 години е роден професорът.

Всеки там знае неговото име – не само заради популярността на баща му - известен търговец, но и поради широката дейност на фондацията, благодарение на която учени и общественици от световна величина посещават този затънтен български край. Само преди дни гости от цял свят се събираха, за да отбележат деветдесетия рожден ден на професора. Подаръкът, който професор Балкански си поиска, е нестандартен. Той не е за рожденика, а за фондацията му – гостите събират средства и му връчват чек за значителна сума, с която да продължи своята обществена дейност.

Проф. Балкански ни посреща в Националния институт за образование, изграден от него.

С ентусиазъм ни развежда из центъра, показвайки ни многото красиви картини на български художници по стените и залите за обучение. В красивия двор на сградата срещаме и известния казанлъшки преподавател по физика Теодосий Теодосиев, чиито ученици ежегодно печелят медали от световните състезания по физика. След кратката разходка професорът ни въвежда в кабинета си, където започва и нашият разговор – за историята на една мечта, осъществена с много труд и отдаденост. Разговор за науката, за обществото и ролята на младите хора в него. Вижте видеото!

MOVE.BG

Автор
още по темата

още от Добрият пример