На път за Черноморец

С кого ни срещна декемврийската Дигитална седянка


От Ангел Златков, публикувана на 22 декември 2017

Зима или не, на 8 декември, навръх студентския празник, със Стефан хванахме нощния влак към Бургас. Да, нощният влак – източникът на най-неочаквани събеседници и истории, който трябваше да ни приближи към уговорената за следващия ден...

Дигитална седянка в Черноморец

И понеже на БДЖ може да се разчита, още във влака срещнахме носител на история, свързана с темата на седянката. Явор, потомък на преселници от Беломорска Тракия, до сутринта ни разказваше за прадядо си – хайдутин, прочут с твърдия си нрав и безрезервната си любов към България.

Посрещнахме изгрева в Бургас и погледахме събуждането на деня над тихите декемврийски вълни.

После потеглихме към главната си цел – Черноморец.

Градчето се намира само на няколко километра северно от Созопол и до 1951 г. носи името на покровителя на рибарите – Св. Николай Чудотворец. По-възрастните му жители все още предпочитат да използват старото наименование, оставайки верни на традициите.

Около осем и половина стигнахме до музейната експозиция, където топло ни посрещна Дарина Чантова – наша приятелка и уредник на културния център. Не след дълго един по един започнаха да пристигат и гостите. Вместо конфузното мълчание, в което обикновено преминават минутите преди началото на подобни срещи, в експозиционната зала на музея седянката просто беше започнала. Неформално. Така, както може да стане само там, където хората пазят възрожденския си дух.

След официалните приветствия и встъпителните думи, започна и същинската Дигитална седянка.

И то как! Най-младият участник – единадесетолкасничката Стилияна Николова, представи авторския си документален филм за историята на църквата в Черноморец и любопитните легенди, свързани с нея. Няма да ви го преразказваме – обещаваме скоро направо да ви го покажем. След това Стилияна прочете своето стихотворение – обръщение към Апостола на свободата, отличено в общинския конкурс „Паметта за Левски днес”.

Втората част от седянката посветихме на представителите на местните родове в Черноморец и Созопол.

Чухме изключително интересни истории за спасяването на града от турски десант по време на Балканската война от Иван Панделиев, който смело заблуждава ръководителя на десанта, че цялото градче е готово да окаже съпротива. Научихме как черноморци са ходили на риболов в средата на миналия век и разбрахме кой е правил най-хубавата рибена супа в региона – обещаваме до следващото лято да посветим и вас. Георги Герджиков – племенник на първия биограф на град Черноморец ни разказа повече за чичо си и ни подари екземпляр от своята стихосбирка „Сезон на уморените ветрове”. Оказа се, че и изображенията в книгата са негово дело.

Благодарим сърдечно на домакините от Музейна експозиция „Свети Никола” – ОКИ “Музеен център” Созопол за гостоприемството и се надяваме скоро отново да имаме възможност да им гостуваме.

Освен с впечатления, в Черноморец се заредихме с нови сили и желание да събираме и пишем истории.

Следващата ни спирка е в другия край на земите, населявани от българи, днес вече отвъд пределите на България. Февруарската Дигитална седянка ще гостува Българския културен клуб в Струмица, Македония. С нетърпение очакваме тамошните истории и срещи.

MOVE.BG

Автор
още по темата

още от Моята българска история