Науката решава проблеми №19: иновативна капсула за гастроентерологични изследвания

В новия брой ще ни гостува д-р Иван Лютаков, който работи по новаторски проект за тънкото черво,


От МOVE.BG, публикувана на 19 август 2019

Колко важно е тънкото черво? Каква е неговата роля в храносмилателния канал? Защо трябва да знаем какво е състоянието му? Как могат да се доставят съставки до него? Каква е ролята на иновациите? 

По тези въпроси ще си говорим в новия, 19-ти брой на предаването ни “Науката решава проблеми” на 27 август (вторник) от 19:00 часа в MOVE.BG. Гост ще ни бъде д-р Иван Лютаков, който се занимава с тънкото черво чрез новаторски медицински проект - интелигентна капсула за неинвазивни гастроентерологични изследвания. Д-р Лютаков ще ни разкаже за тази малка, електронно-контролирана капсула, която може да доставя субстанции до тънкото черво и да взима секрети от него. 

Темата

Идеята за капсулата се ражда по време на конгрес за жлъчни киселини, където д-р Лютаков разбира, че няма ефективен метод за достигане до тънкото черво и ефективно изследване на жлъчните киселини в него. Затова започва да работи със Симеон Янчев, инженер от проекта за роботика “Роботев”. 

В момента двамата прототипират капсулата. През януари тази година проектът спечели наградата на “Карол Знание” за “Предприемачи в науката”. Основната функция на капсулата е “снабдяването” с лекарства на тънкото черво, както и вземането на секрети от него, които да се използват в изследвания на бъдещи диагностично-терапевтични процедури.

Гостът

Д-р Лютаков е гастроентеролог в университетската болница “Царица Йоанна - ИСУЛ” в столицата. Той, също така, е докторант към Медицинския университет (МУ) - София. Темата на дисертацията му е свързана с пациенти с хронична диария и малабсорбция на жлъчните киселини. Д-р Лютаков е част от “Българския медицински клуб” - организация, която подпомага младите лекари да се занимават с предприемачество и иновации. Нашият гост отговаря за обученията по “Медицинско предприемачество” и “Социални събития”.

Очакваме ви на 27 август (вторник) от 19:00 часа на срещата разговор с д-р Лютаков. Мястото е Домът на MOVE.BG - Coworking by MOVE.BG, улица “Сердика” №20 в София.

Входът е безплатен. Необходима е предварителна регистрация тук.

Науката решава проблеми

Науката решава проблемие поредица на Българска наука и MOVE.BG, в която всеки месец гостува учен, който разказва за себе си и своята работа през призмата на това как науката променя живота на хората и разрешава конкретен проблем.

Българска наука е най-голямата научна медия в България, чиято цел е да сближи учените и останалата част от обществото.

MOVE.BG е платформа на създаващите хора. Търсим иновативни решения за обществена промяна, работим за устойчиво развитие и утвърждаваме култура на градивен диалог, активно лидерство и споделени ценности.

Създаваме заедно нашето утре!

тагове
Иновации,
Автор

още от Актуално