Как да гарантираме независимост на съда и съдебната система?

Обсъждаме проблемите в съдебната система, които правят корупцията възможна


От МOVE.BG, публикувана на 27 март 2015

МOVE.BG Ви кани да се включите в дискусията: "Как да гарантираме независимостта на съда и съдебната система?"

. Дисусията е част от инициативата на MOVE.BG "Право и ред: справедливост в 5 стъпки", Стъпка първа: "Независим съд и съдебна система".

Дискусията можете да гледате на живо чрез тук:

Както видяхме в "Платена съвест", независимостта на магистратите е от ключово значение за тяхната възможност да се борят с корупцията. В конкретния случай млади следователи разкриват престъпление, извършено от шефа им, като за "награда" и назидание са подложени на натиск и мачкане от административните си ръководители и Висшия съдебен съвет.

Включете се в обсъждането на проблемите в съдебната система, които правят възможни корупционните схеми, и помогнете да намерим решенията заедно нашите гости:

1. Иван Георгиев - съдия в Софийски районен съд, преподавател в Националния институт по правосъдие и член на Съюза на съдиите в България.

2. Иванка Иванова – Програмен директор на Правната програма в Институт „Отворено общество - София“.

3. Росен Босев - разследващ журналист, в-к Капитал.

Със специалното участие на Бойко Атанасов - един от следователите, които през 2004-та година разкриват корупционната схема на шефа си Христо Станчев, както видяхме в "Платена съвест".

Дискусията ще се състои от 2 части:

1 - Защо са важни гаранциите за независимост на магистратите? Каква е връзката между липса на независимост и корупция?
2 - Как да осигурим повече гаранции за независимост на магистратите?

Ако желаете да се включите това може да стане по 2 начина:

На живо

Ако желаете да присъствате и да участвате като гости на дискусията в дома на "MOVE.BG", пратете заявка на e-mail contact@movebg.com със следните данни:

1) Три имена, e-mail и телефон за връзка;

2) Професионална област, в която се изявявате;

3) Вашият въпрос или предложение по темата*

*Местата в нашето студио са ограничени (до 20 места) и нашият екип ще избира с предимство заявки, в които има конкретни предложения или въпроси, като ще се предпочитат най-интересните от тях и най-адекватни на темата. Предварително зададените мнения и въпроси ще могат да се поставят по време на дискусията, като модераторът ще Ви включва в подходящ момент.Потвърждения за участие ще получите най-късно един ден преди дискусията.

Онлайн

Всеки може да участва в дискусията онлайн като публикува свой въпрос, мнение или предложение в коментар тук под статията. Те ще бъдат изчетени и най-популярните, най-коментираните или най-точните ще бъдат подбрани от модератора и включени в дискусията.

Харесайте страницата на инициативата "Право и ред: справедливост в пет стъпки" във фейсбук и участвайте в дискусиите там.

Следете инициативата "Право и ред: справедливост в пет стъпки" на сайта на MOVE.BG, за да получавате актуална информация за това какво ново се случва и как може да се включите в този или следващите етапи от програмата.

 Снимка: dnevnik.bg

тагове
Право, Дебат,
Автор
още по темата

още от Право и ред: Справедливост в 5 стъпки