Химнът на Независимостта

На 22 септември ви представяме една малко позната история - тази на Георги Шагунов, автор на лирическото възпяване на българската независимост.


От Зорница Петрова, публикувана на 21 септември 2021

Независимостта на България се чества всяка година на 22 септември. Обявяването на страната ни за независимо царство още през 1908 г. във търновската църква “Св. Четиридесет Мъченици” от Фердинанд се посреща с “възторг в цялата страна”. Празненства, митинги и шествия оглушават всички български градове. 

Радостта е напълно оправдана, защото независимостта е исторически акт с много голямо значение за развитието на България: страната ни престава да бъде васална на Османската империя и става равноправна на другите държави на международната сцена. Знаете ли, че този важен момент е отбелязан и със специален поетичен поздрави - първият и единствен Химн на Независимостта: 

Днес е ден велик за нази 

Братя Българи на вред, 

Бог България ще пази 

Царя ни зове напред. 

 

Днес свещенний дълг налага, 

Дружно всички да вървим, 

Пушкя, нож се нам полага. 

Ний врагът ще победим. 

 

Царството ни е богато, 

Ний сме храбри синове, 

Ще се бием докагото, 

Царят ще ни отзове

Този Химн, написан на един дъх, “спомен за Независимостта”, е дело на Георги Шагунов - български композитор, един от първите български капелмайстори и музикален педагог. Той е наричан в Бургас, където основно работи, “Бащата на музиката” заради големите му заслуги за развитието на този вид творчество в морския град, а и в България. 
Години по-късно директорът на Държавен архив - Бургас - Данка Георгиева, споделя, че и музиката, и текстът на химна са дело на Шагунов и още: “От страни в бележки той разказва, че когато се е получила телеграмата за обявяването на Царство България, командирът на полка го е извикал и му разпоредил оркестъра да се събере. Шагунов е въодушевен от новината и написва Химна на Независимостта. Първоначално той го изпълнява пред оркестъра, а след това до като вървят по бургаските улици го научават и другите музиканти!" Химнът е изпълнен заедно с химна “Шуми Марица”.

Кой е Георги Шагунов?

Роден в сърцето на България - Пловдив, на 15 март 1873 г., Георги Шагунов израства в заможно семейство. Започва образованието си в пловдивския френски колеж “Св. Августин”. Когато е на едва 16 години заминава за гр. Лион, Франция, където завършва в лицея “Сен Жан”. 

Приет е като редовен студент в Лионската консерватория “след блестящ изпит” и въпреки желанието на родителите си да учи медицина. Пореден успех за него е назначението му като “помощник капелмайстор на духовия оркестър при пети район на гр. Лион”. И това преди да завърши курса си по диригентство. 

След няколко години липса в родината, той се завръща в България през 1895 г. До годините си на пенсия през 1939 г. изпълнява службата на “войник-капелмайстор на духовата музика при 3-ти конен полк - Пловдив” и титулярен капелмайстор при 2-ри конен полк - Лом; през 1897 г. става капелмайстор на военната музика при 24-ти Черноморски полк, след като се премества в Бургас. Животът му в морския град е посветен и на друго занимание, продиктувано от силното му влечение към музиката - той развива “активна музикално-пропагандаторска дейност, която далеч надхвърля стените на казармата”.

Какви са приносите на Георги Шагунов в българската история и за българската музика? 

Той основава първия ученически духов оркестър, “попълва и укрепва” военната музика и разширява присъствието на духовата музика извън нейната традиционна територия на официалните тържества - започва организирането на ежеседмичен концерт на открито. Също така, Шагунов е и първият музикален педагог по медни инструменти. Редовен учител е в откритото през 1921 година музикалното училище към дружество “Родни звуци”, където работи съвместно с друг музикант - Върбан Върбанов.

Освен като капелмайстор и музикален педагог, Шуганов се изявява и като композитор - попрището, на което “проявява своя голям талант”, и в което се впуска още като младеж, на 16-годишна възраст. До края на живота му произведенията му наброяват над 2000 “от почти всички жанрове”, като основно място заемат “маршовете за хорово изпълнение”, но стихията му, според негови познати, са маршовете за духов оркестър. Най-известен е маршът “Един завет”. Той създава и химн за най-стария бургаски футболен клуб “Черноморец”.

Умира на 75-годишна възраст, а 71 години става “Почетен гражданин на Община Бурагс”. Днес неговият дом на ул.”Филип Кутев” №2а в Бургас се намира в недобро състояние. 

Значението днес

“Голям талант”, “изумителна продуктивност” - с тези думи бива описана личността на Георги Шагунов. Давайки свобода на духа си, българският композитор създава единствения Химн на Независимостта, за да се помни, да се чества и да се уважава този така важен празник за българите. 

Погледнат от дистанцията на времето, този исторически акт може да бъде оценен като действието, позволяващо България да тръгне по пътя на своя прогрес. Важно е да помним моментите от миналото, които осигуряват свободата, самостоятелността и възможността страната ни да се развива. Въпреки забързаното ежедневие и всекидневните ни задачи, трябва да пазим духа и посланията на националните празници, а не да ги възприемаме като допълнителни почивни дни. Защото зад тези дати стоят историите и жертвата на хора, които със своят отдаден на страната ни живот, са осигурили съществуването на България за бъдещите поколения. 

Несъмнено такава дата е Денят на Независимостта, която заедно със Съединението, показва, че когато сме обединени около добрите идеи, можем да постигнем повече, независимо от външните фактори и вътрешните обстоятелства.

Сподели история

В сърцето на "Моята българска история" е идеята, че всички ние заедно създаваме съдържанието на нашия общ исторически разказ. Вярваме, че за да продължим напред в общото ни бъдеще, първо трябва заедно да разкажем и познаваме общото ни минало.

Помогнете ни да намерим заедно частите на нашия общ пъзел! Споделете история на нашата интерактивна карта!

Автор
още по темата

още от Моята българска история