„Право и ред: справедливост в пет стъпки“ - нова инициатива на МOVE.BG за реформа в правосъдието

Поставяме си за цел да извадим дебата за правосъдната реформа от тесните експертни кръгове и да включим по-широката публика


От МOVE.BG, публикувана на 18 март 2015

„Право и ред: справедливост в пет стъпки“ е нашата нова инициатива

Посветена на проблемите в съдебната система и необходимостта от реформа в правосъдието.

Нейното начало анонсирахме на дискусията „Мониторинговият доклад от януари 2015г.: какви са следващите стъпки?“, която се проведе на 13-ти февруари 2015 г. в Дома на Европа.

Водени от разбирането, че справедливо общество е невъзможно без ефективна, пълноценна и работеща за хората съдебна система, ние от MOVE.BG, си поставяме за цел да извадим дебата за правосъдната реформа от тесните експертни кръгове и да включим по-широка публика в обсъжданията по начин, който позволява на повече хора да ги разберат и свържат със своя индивидуален живот и интерес.

Нашият стремеж е българското общество да добие яснота относно спецификата на системните проблеми на съдебната власт, за това как конкретните дефицити в правосъдието влияят върху общественото добруване и как те могат да бъдат решени.

Инициативата ни цели ефективна и устойчива промяна в правосъдната система, която да доведе до качествени промени и в останалите публични сектори и да я превърне в ефективен гарант за върховенството на закона и оздравяването на държавното управление и институциите в страната ни.

Петте стъпки са пет основни гледни точки

През тях ще разгледаме правосъдната система, нейните проблеми и техните решения. Така разделените 5 модула ще съдържат всеки по една встъпителна статия, една дискусия и едно обобщение. По време на тяхното случване, ще се опитаме да се гмурнем надълбоко в дебрите на правосъдието през призмата на личните истории - съдби и обрати. Каква е ролята на правосъдието в тях и как утре то да бъде по-добро?

Първата тема:

„Как да бъде гарантирана независимостта на съда и съдебната система“ беше дискутирана в студиото на MOVE.BG на 31-ви март 2015 г. (вторник) от съдията от Софийския районен съд Иван Георгиев, програмният директор на Правната програма в Институт „Отворено общество - София“ Иванка Иванова и разследващият журналист от вестник "Капитал" Росен Босев. Дискусията взе за отправна точка историята, разказана от Бойко Атанасов - един от следователите, които през 2004 г. разкриват корупционната схема на бившия началник на Четвърта следствена служба Христо Станчев.

Очаквайте скоро обобщение на различните позиции, критики и аргументи „за“ и „против“ по отношение на възможните решения.

Цялата дискусията можете да гледате тук.

Повече информация за инициативата и предстоящите събития може да получите тук - "Право и ред: справедливост в пет стъпки".

Подкрепете инициативата във фейсбук тук.

Снимка: technews.bg

тагове
Право, Статия,
Автор
още по темата

още от Право и ред: Справедливост в 5 стъпки