Образованието като ценност и възможност

Историята на образованието в българските земи във фокуса на историческата ни програма


От МOVE.BG, публикувана на 15 октомври 2018

През следващите месеци в “Моята българска история” ще акцентираме върху образованието. Образованието, благодарение на което българите след дълги години под сянката на турския султан и на константинополския патриарх излизат отново на слънце, за да организират своята – нашата, държава. Знанието за славното минало им дава надежда, жаждата за просвета им дава стимул, а вродената интелигентност ги насочва към правилния път.

Без почти никакъв държавнически опит, но с твърда вяра и себеотрицание преди 140 години те започват изграждането на модерната българска държава. Срещат много трудности, преодоляват много умишлено поставени препятствия, но успяват да изградят стабилни основи, върху които ние – техните наследници, можем да продължим да градим.

В основата на успехите на Българското възраждане и на възстановената българска държава стоят образованието и себеотрицанието. Паисий и неговите сподвижници дават искрата, пътуващи книжари и издатели като бележития Христо Данов я пренасят по всички краища на българските земи, народни учители като даскал Ботьо Петков в ежедневна борба разпалват огъня, а щедри дарители като братята Евлогий и Христо Георгиеви помагат на стотици младежи да се докоснат до модерното европейско образование. След време те сформират ядрото на българския културен и политически елит.

Този процес само за няколко години обхваща всички български земи. От Охрид до Тулча, от Цариград до София, се създават български училища, читалища и благотвороителни организации, чиито представители участват дейно в борбите за църковна и национална независимост. След Освобождението върху тези институции стъпват първите български правителства, в желанието си да изградят модерно европейско образование. Училищата в Княжеството съхраняват спомена за миналото и дават необходимите знания за бъдещето, докато тези в Македония, Тракия и Добруджа са същински пазители и крепители на българската народност и национално самочувствие.

През следващите десетилетия българските учители продължават тихо и кротко, същевременно с ясно създание за дълг и отговорност, да изпълняват своите фукции. Младата държава преминава през възходи и падения, героични мигове и жалки предавателства, национални обединения и хуманитарни катастрофи, но българските просветители стоят неизменно на своето място и подготвя бъдещето. Бъдеще, на което завещават задачата на своите предци – да изградят една стабилна и просперираща  страна, достоен представител на европейското семейство.

Помогнете ни да разкажем за тези личности, защото паметта за тях не бива да бъде загубена. И ако за някои дейци е изписано много, създадени са филми и дори театрални постановки, то други все още не са получили подобно признание. Сигурни сме, че във вашия роден край се пази споменът за много такива народни труженици, посветили живота си в името на човешката и на националната кауза. Разкажете ни за тях на: myhistory [at] move.bg

тагове
Автор
още по темата

още от Актуално