Общността е един от важните фактори за бъдещото развитие на средата

Интервю с Вичо Димитров от iGreet


От МOVE.BG, публикувана на 7 октомври 2016

iGreet е сред добрите примери за иновативен и успешен стартъп на българска почва. Младата компания разработва картички от ново поколения, използвайки технологията Augmented reality, която намира все по-широко приложение. Разговаряме с нейния основател Вичо Димитров за дигиталната екосистема у нас:

Как ще обясниш това, което правиш, на един, да кажем, десетгодишен човек?

Предвид днешната младеж и развитото им бързо възприятие на новите технологии, може би ще е по-голямо предизвикателство да се обясни какво е Augmented reality (обогатена или добавена реалност) на голям човек, отколкото на един десетгодишен. Имам тригодишен син, който практически знае какво е Augmented reality и как да сканира картички и книги от двегодишен. Най-просто казано: караме илюстрациите да оживяват чрез камерата на телефона. Специално добавената реалност е интересно да се види, защото обяснението с думи звучи малко абстрактно.

Повече предимства или повече рискове има в това да си бъдеш сам шеф?

Зависи от човека. За мен лично, рисковете и недостатъците са пренебрежително малки, в сравнение с предимствата, които ми дава. Наистина отговорностите са повече, но чувството да успееш да създадеш продукт и да видиш как се използва и радва хиляди хора е несравнимо. Един от най-големите рискове е да научиш как НЕ се прави нещо, което е съвсем нормално и предполагам всеки предприемач го е изпитал под една или друга форма.

Във всеки случай тези, които възнамеряват да опитат, трябва да са наясно, че ще е необходимо да вложат много време, позитивизъм, упоритост и търпение.

Защо реши да развиваш бизнеса си точно в България? Какво има тук, което го няма другаде?

На първо място защото съм българин. Това, което имаме тук е благоприятна среда за стартиране на бизнес и добър тестов пазар. Техническите ни кадри са на световно ниво, а в същото време цената на труда е по-ниска в сравнение с чуждестранните пазари. Имаме всички предпоставки за създаване на една стабилна основа и при желание може да се доразвие и излезе на глобалните пазари.

Защо избра да си част от EDIT? Колко е важна общността, за да съществува стартъп екосистема в България?

Да съм част от EDIT е ценно за мен, защото го приемам като платформа за обмен на опит.

В България стартъп екосистемата е в своя зародиш и се надявам, че ще има все повече успешни компании, които да споделят своя практически опит и да стимулират останалите. Именно поради тази причина, общността е един от важните фактори за бъдещото развитие на средата. Колкото по-сплотена е общността, толкова по-добре за всички.

Какъв е пътят от една добра идея за дигитален бизнес до реализирането на успешна компания?

От личен опит мога да кажа, че за реализирането на идея в успешна компания пряк и лесен път няма. Накратко, основните етапи са: добро планиране, създаване на продукт, постоянно развитие и силен маркетинг.

Ето и един пример, който добре илюстрира този “прост” процес:

knjcm,

Кое е най-ценното знание, с което се сдоби в Draper University?

Най-ценният опит беше, че от самото начало ни разделиха на екипи от по пет човека и бяхме поставени пред редица предизвикателства и стресови ситуации. В процеса успяхме да се напаснем и накрая мислехме като едно цяло, което за мен беше много удовлетворяващо. Беше много полезно да видя как реагирам в дадени ситуации. Това на практика ни показа как функционира една малка фирма и колко важна е екипната работа.

Като цяло обучението в Draper University ми помогна да мисля по-мащабно.

Колко е важно да имаш партньор в създаването на стартъп? Какъв е идеалният кофаундър?

Създаването на стартъп си е трудоемко начинание и наличието на партньори и хора, на които можеш да се довериш е желателно. Идеалният кофаундър е такъв, с когото споделяте визията на компанията и се допълвате по качества. Пътят е осеян с многобройни препятствия е добре да има с кого да обсъждаш важните въпроси и да споделяш напрежението.

Какви са предизвикателствата днес пред теб и бизнеса ти? Какво ти предстои?

В момента работим по обновена версия на приложението, в която потребителите ще могат да интегрират персонално видеосъобщение в печатната картичка. Този месец предстои да пуснем съвместен продукт на чуждестранен пазар, който ще обявим скоро. Също така, усилено проучваме възможности да навлезем на английския и американския пазар.

MOVE.BG

Автор
още по темата

още от Решения за България: Digital