Олга Минева - Осъзнатостта като път към промяната

Олга Минева е поредният новатор от нашия нов проект „The ChangeMakers – Двигателите на промяната“.


От Марин Маринов, публикувана на 8 март 2019

Олга, организационен психолог и консултант, е пример как човек може да променя положително средата едновременно чрез бизнес и социални каузи. Получила образование в Германия и Великобритания, тя решава да се върне в България и да създава по-мотивираща и овластяваща корпоративна и обществена среда.

Олга вярва в положителната промяна “с вътрешното убеждение и „наивната“ вяра, че най-доброто предстои и Промяната е в наши ръце.”

“Тази нагласа е силно заразна и ме събира безотказно със страхотни хора, с които заедно сбъдваме...Именно това участие в промяната е едно от най-осмислящите усещания, които ми е донесъл изборът да живея ТУК,” споделя Олга.

Как го прави ли?

Като работи за създаването на човекоцентрична корпоративна среда, която подкрепя развитието на личностите, изясняването на ценностите им и подобряването на комуникацията.

Но и като активно участва в социални проекти, защото вярва, че всеки човек, на когото животът е поднесъл особено предизвикателство, не трябва да е сам по пътя на своето овластяване.

Олга е автор и координатор на иновативния проект за подкрепа на жени, преживели насилие – геймификационната онлайн платформа EMPROVE. Проектът използва силата на технологиите, игрите и науката зад психологическото овластяване.

За Олга, ключово е вплитането на силата на игрите в мисии за развитие, ролеви модели и практически упражнения. По този начин създадените игрови елементи са увличащи, събуждащи любопитство и дългосрочна мотивация. Но едновременно с това са работещи, защото са подплатени с научни доказателства за ефективността им.

Като истински създател на двигател на промяната, създателката на EMPROVE вярва в използването на силата на общността за изграждането на работеща мрежа в подкрепа на жените. Защото само с по-ефективен диалог и подкрепа заедно можем да изградим осъзнатата промяна.

Моделът за промяна на Олга вече дава резултати: EMPROVE работи в седем държави, съдържа шест пълни мисии за личностно развитие и овластяване, разработени от международен екип от експерти. Платформата има над 240 регистрирани потребители и над 60 консултанти от Европа. Екипът от ментори и доброволци в България вече събира над 20 души. Работи се и в посока разработване на мобилно приложение.

Най-големият урок за Олга е:

“Един от най-големите лични и професионални уроци, които съм научила до момента, бе разкриването на неефективността на непоисканата помощ. Като доброволец в миналото си открих, че дори да виждаш, че  можеш да си полезен на някого, не бива и няма смисъл да натрапваш подкрепата си, преди самият човек/ екип/ организация да са достигнали до мотивацията и желанието за промяна,” споделя Олга.

“Именно за това гръбнакът на проекта EMPROVE е личната ОСЪЗНАТОСТ – всички мисии, през които преминава една жена в платформата я провокират да достига до личната си осъзнатост – за ресурсите, с които разполага, за онези, които тепърва иска да си набави, за своите цели, мотиватори, ценности и др.

Вярвам, че Промяната наистина започва отвътре - това което EMPROVE цели е да ни побутва към нея, в удобно за нас темпо, но само ако сами открехнем вратата.

Това е Олга!

Познаваш ли други хора като нея! Посочи ги сега! За да заразим и другите с добрия пример!

"Двигателите на прояната" е клуб на новатори, развиващи оригинални идеи и бизнеси с принос към общественото развитие. Целта на "The ChangeMakers" е да свързва и обединява променящите България в национална мрежа, за да стимулират промяната от България за света в сферите на образованието, дигиталното и устойчивото развитие.

Създаваме заедно нашето утре!

 

Автор
още по темата

още от The ChangeMakers - Двигателите на промяната