One Dance Week завършва с танцова революция от Африка

Политика, бунт и афробийт на една сцена в Пловдив


От МOVE.BG, публикувана на 8 август 2017

Революционно-музикалният спектакъл „Република Калакута“ ще закрие 10-тото юбилейно издание на фестивала за съвременен танц и пърформанс One Dance Week на 15 октомври в Пловдив. Хореографът Серж Еме Кулибали представя по необичаен начин съпротивата срещу голямата политика, багрите на революциите и онези, които застават под техните знамена.

Спектакълът е вдъхновен и озвучен от композициите на легендарния Фела Кути – пионерът на афробийта и непреклонен бунтар срещу хунтата в Нигерия. Кути е смятан за прототип на африканските опозиционери, защото острата сатира срещу режима, репресиите и колониализма в неговите албуми му костват над 200 ареста.

 

 

„Република Калакута“ не е просто биография на непокорния гений на саксофона, изумил света със смесица от етно ритми, джаз и фънк, а вдъхновяващ урок за всички и особено за днешните артисти. Спектакълът е ярко, енергично и звучно изпълнение без маски и клишета. Серж Еме Кулибали и неговата взривоопасна танцова трупа представят на зрителите една съвременна Африка в глобален контекст с една-единствена идея – да се припознаем и да се замислим какво ще правим, когато дойде нашият ред да се бунтуваме за промяна.

 

 

Серж Еме Кулибали е роден в Буркина Фасо и израства в Белгия. Работи по света като хореограф и танцьор вече повече от 15 години, а африканската култура освен негово вдъхновение е и причината в спектаклите му да бъдат вложени кауза, силна емоция и надежда. През 2002 година Кулибали основава компанията Faso Danse Théâtre и досега разглежда сложни теми, обвързани с желанието да провокира положителна динамика у младите поколения. Той е основател и на международното пространство за изпълнителски изкуства ANKATA в Бобо-Диуласо, както и лектор във водещите академии за изкуства в Брюксел и Рим.

Фела Кути е говорител на цяло едно поколение. Той превръща сцената в политическа платформа, а музиката – в оръжие. Арестуван над 200 пъти заради остра сатира срещу властта и корупцията, Фела е истинско превъплъщение на отдадеността към родината и изкуството. По името на килията, в която е лежал за първи път, Фела Кути обявява независимата Република Калакута, която всъщност е неговото лично имение в покрайнините на Лагос. Там бенда му записва музика до 1977-ма година, когато военни щурмуват имението и разрушават студиото.

Неговите композиции, някои с дължина до 30 минути, други с невероятна сложност, достигат до джаз клубовете в Лондон и така се раждат ново музикално явление. Този забележителен творец остава в историята с бурния си личен живот, с неизчерпаемото желание за свобода, с пан-африканските убеждения и с музикалното новаторство.

 

 

Десетото издание на One Dance Week започва на 23 септември в Дом на културата „Борис Христов“ и ще продължи до 15 октомври. Специалната програма предлага на зрителите завладяващи спектакли от три континента. Ще видим съвремието като дует на човек и робот от Тайван, битката със съдбата през историята на Мохамед Али, технологичната зависимост и още завладяващи спектакли, вплели нишки към съвременния живот.

Цялата програма на фестивала можете да видите на страницата на събитието.

 

Автор
още по темата

още от Актуално