Падането на българските земи под османска власт

В новия брой на “Историци и истории” ще обсъдим темата с проф. Пламен Павлов от Великотърновския университет. Заповядайте на 14 март от 19:00 часа в MOVE.BG!


От Марин Маринов, публикувана на 11 март 2019

Какви са причините за падането на българските земи под османска власт? Как се стига да унищожаването на Търновското и Видинското царство? Как реагират владетелите от Балканите на задаващата се заплаха? Какви действия предприемат или не предприемат Йоан Александър, Йоан Шишман и Йоан Страцимир? Каква е съдбата на Търновската аристрокрация и на Видинското царство?

Тези и много други въпроси ще обсъдим в новото издание на “Историци и истории” на 14 март от 19 часа заедно с проф. Пламен Павлов от Великотърновския университет “Св.св. Кирил и Методий”. През XIV и XV век след продължителна съпротива балканските християнски народи един след друг падат под османска власт. Постепенно българите попадат в условията на една чужда абсолютна теократична монархия, която за дълго ги отделя от западната европейска цивилизация.

С проф. Павлов ще разгледаме историческото развитие на България в периода непосредствено преди и по време на османското нашествие.

Искате ли да научите повече по темата и да зададете въпроси към госта ни?

Очакваме ви на 14 март (четвъртък) от 19:00 часа в сградата на MOVE.BG на улица “Сердика” №20 в София.

Входът е безплатен. За да си гарантирате място по време на събитието, запазете си безплатен билет.

Очакваме ви!

Добави в Календар 2019-03-14 19:00:00 2019-03-14 21:00:00 Europe/Istanbul Падането на българските земи под османска власт 20 Serdika Str, Sofia MOVE.BG contact@move.bg
тагове
Автор

още от Историци и истории