ParaKids – всички деца спортуват


От МOVE.BG, публикувана на 10 юли 2017

ParaKids са треньорките Даниела Садикова и Бояна Коцева, техни приятели и ентусиасти и вече няколко десетки чудесни деца, щастливи да правят това, което радва всички хлапета – да спортуват и да играят.

В ParaKids Даниела и Бояна работят с деца с увреждания, гръбначни изкривявания и наднормено тегло.

Те предоставят адаптирана екипировка и целогодишни спортни занимания като тренировки по плуване, тренировки с адаптирани ски и лечебна гимнастика.

ParaKids са победител в миналогодишното издание на Промяната – конкурсът на Reach for Change, търсещ и подпомагащ социални инициативи и социални бизнеси, които подобряват живота на децата в България. Тази година конкурсът е отворен за кандидатстване до 18 юли, а Даниела и Бояна съветват ако имате кауза и идея, да се престрашите да участвате и да се възползвате от възможността за разговор и съвети, която организаторите дават.

За децата на ParaKids 2017 вече е супер вълнуваща – първо голямо спортно събитие в София, първи морски лагер заедно. Няколко дни след завръщането им от морето питаме Бояна защо е толкова важно всички деца да имат равен достъп до спорт и с какво ние можем да се включим.

Преди дни се върнахте от първия си летен лагер, разкажете ни за това приключение!

Наистина невероятно приключение за малки и големи. В спортен лагер „Морски Приключения“ взеха участие 22 деца - деца с детска церебрална парализа, аутизъм, незрящи, както и деца без увреждания. Поставихме си за цел да покажем водните спортове на децата и техните родители, така че те да могат да практикуват свободно и наравно, както всички други хора. За тази възможност трябва да благодарим и на Промяната, и на нашите партньори от Акаша Сърф, Фолксваген и Georgo’s Sports Wear.

Колко и какви са децата на ParaKids?

Децата, с които работим, вече са значително повече. Специалните ни деца са около 40, като имаме и такива, които се включват в занимания от време на време. Основно това са деца с церебрална парализа, двигателни увреждания, незрящи, с аутизъм. Също така развиваме дейности в областта на гръбначните изкривявания и наднорменото тегло, както специализирано, така и със занимания за превенция на появата им.

Как се срещнахте и какво според вас ви прави добър екип?

Срещнахме се в НСА преди година и половина, когато спечелихме стипендии за редовни докторанти. След няколко разговора разбрахме, че и двете имаме идеи, но обединението им прави нещо смисленно и цялостно, нещо завършено, а именно – достъпен спорт за всички деца. С времето доказахме не само на думи, защото има доста хора, които все още ни гледат скептично, че тихата лудост и ентусиазъм, които носим, се обединяват, сочат в една посока и дават резултати.
Едно от нещата, които ни правят добър екип, е комуникацията помежду ни. Винаги навреме, искрена, без „спестяване“ и винаги мотивираща. Друга важна съставка на нашата екипна работа е, че не се впечaтляваме от хора, които казват „това няма да стане, много е трудно“! Трудно е, ама си заслужава!

Какво ви провокира да създадете ParaKids? Защо е толкова важно всички деца да имат равен достъп до спорт?

Спортът е едно уникално социално явление. Дава възможност да покажеш възможностите си, да си част от обществото, да намираш нови приятели, да си здрав, да си пълноценен човек, а и много други позитиви.

Срещате ли разбиране и подкрепа за проекта си сред хората, които нямат деца с увреждания и не са засегнати пряко от подобни проблеми?

Срещаме много разбиране. Разбиране от познати и непознати. Когато правиш нещо от сърце, винаги срещаш хора, които ще поискат да те подкрепят. Има и една доза съмнение, несигурност при някои хора. Срещнахме се с нея при организацията на летния лагер, където от хотелите, в които искахме да се настаним, не откликнаха положително при идеята за настаняване на специални деца в базата си. Въпреки всичко се намериха хора, които повярваха в нас, и всичко приключи положително.

Какво ви мотивира да се включите в Промяната, какво очаквахте и защо бихте препоръчали тази възможност на други социални инициативи?

Включихме се в конкурса напълно импулсивно. Когато видяхме рекламата за него, си казахме „Действаме!“ Известно време попълвахме формата за кандидатстване, не бяхме особено сигурни дали се справяме добре, но два дни преди крайния срок получихме обаждане от член на екипа, който ни попита какви затруднения имаме и как може да помогне. Това ни даде увереност, че идеята ни си заслужава и не трябва да се отказваме. Друг е въпросът, че изпратихме кандидатурата си 5 минути преди края на конкурса, но явно това е бил нашият момент. Бихме препоръчали на всеки, който смята, че идеята му ще промени живота на децата към по-добро, да кандидатства. Това е шанс големите идеи да не остават само мечти.

А какво ви донесе участието в надпреварата досега и какво ви се случва през последната година?

Участието ни донесе много положителни емоции и нова енергия за работа. По време на конкурса преминахме през редица обучения и етапи на елиминация, които ни мотивираха. Последната година беше доста динамична и стартирахме неща, за които само сме мечтали. Карахме ски с деца с различни увреждания, разширихме групата по адаптирано плуване, стартирахме водна рехабилитация, проведохме детски спортен празник „За всяко дете“, летния морски лагер. Работим по стартирането на допълнителни дейности и включване на още деца.

Какво ви предстои сега?

Предстои ни подготовка за зимния ски сезон. Искаме да организираме и зимен спортен лагер по адаптирани ски. В момента търсим спонсори, които да ни помогнат да закупим и специализирана спорт на екипировка за адаптирани ски за децата с тежки физически увреждания. На летния спортен лагер доказахме, че оборудването, с което се снабдяваме, е такова, което улеснява и помага. Искаме да предлагаме голямо ранообразие от специализирана портна екипировка, която да помага на децата и родителите, без да се налага те самите да инвестират крупни суми за закупуването й и да търсят къде да я съхраняват. Ние ще бъдем на разположение, за да може екипировката да е достъпна и в полза.

Също така ще стартираме и специализираната програма по лечебна гимнастика за деца с гръбначни изкривявания и наднормено тегло.

Проектът ви е де факто първият български център за специализирани услуги и екипировка за адаптиран спорт за деца с увреждания, как обяснявате това, което правите?

ParaKids в своята същност има за цел да предостави разнообрази спортни занимания, специализирани екипировка и услуги за деца с увреждания, гръбначни изкривявания и наднормено тегло. Това не винаги е обвързано със сграда или конкретно място. Ние искаме децата да се чувстват добре както в градска среда, така и когато отидат на активна почивка със семейство и приятели. Целта е да има максимално разнообразие – тренировки по плуване в басейн, адаптирани ски в планината, спортни лагери през четирите сезона, разнообразни двигателни активности на открито и закрито. Търсим партньори и сродни души, които искат да развиват тези дейности и в малките градове. Готови сме да споделяме и да си партнираме.

 

Какви са най-належащите задачи пред обществото ни и пред нашите управници и администрация, за да осигурим по-добра адаптация и социлизация на децата с увреждания и техните родители?

Най-належащото е обществото да подхожда позитивно, с разбиране, с уважение  и без завист.

Нашите управници, колкото и да се стараят, няма да постигнат нищо, ако не работят с хора, които реално се сблъскват с проблеми и търсят решения. Не може само теория, трябва и практика! За да може човек да има реална оценка на случващото се, трябва да се сблъска с всичко свързано с действителността. Независимо за коя област.
Практичност и приложимост, това е което липсва в нашата държавна действителност. Повечето действия са хаотични – действия, които са провокирани от добре подготвени теоритици, но много слаби практици.

Как ние и нашите читатели бихме могли да сме полезни на вашата кауза?

До момента с нас се свързаха различни хора и организации, които припознаха нашата кауза и сами предлагат да помагат с каквото могат. За спортния празник, който организирахме в началото на юни, се включиха и много доброволци, чиято помощ беше безценна. Така с общи усилия сътворихме едно незабравимо преживяване за децата. Всеки, който има желание да помогне за развитието на каузата ParaKids, може да се свърже с нас и заедно да помислим как.

MOVE.BG

тагове
Автор

още от Добрият пример