Лекари от “Пирогов” създадоха онлайн платформа за проверка на симптоми на COVID-19

Проектът на д-р Иван-Асен Шишманов и д-р Мария Миланова е поредната добра инициатива, за която ви разказваме в кампанията ни “Заедно можем повече”.


От МOVE.BG, публикувана на 1 април 2020

Лекари от най-големия спешен център у нас “Пирогов” създадоха онлайн платформа за проверка на симптоми на новия коронавирус COVID-19. Използването на системата е безплатно, анонимно и се извършва от вкъщи, а методологията на проекта следва утвърдени световни практики, съобщиха от медицинския институт. Платформата не предоставя лекарски диагностични услуги, нито е еквивалент на медицинска помощ, отбелязват от “Пирогов”, а цели да помогне на лекари и граждани, така че да не се създава организационен хаос в болници и лаборатории.

Проектът е разработен от д-р Иван-Асен Шишманов от Клиниката по кардиология, а информацията е съгласувана с д-р Мария Миланова, началник на медицинското звено. Именно в тази клиника бяха лекувани едни от първите пациенти с коронавирус у нас.

Проектът

Основната функционалност на платформата е направата на т.нар. онлайн тест за симптоми на коронавируса. "Тестът" представлява онлайн въпросник, който включва 10 въпроса и отнема около 5 минути за попълване. Той следва всички последни препоръки на Световната здравна организация, посочват от "Пирогов".

“В случай, че не се чувствате добре, можете да използвате въпросника в сайта, за да получите насоки как да постъпите. Той съдържа въпроси относно сегашните ви симптоми, както и историята ви за контакт с болни. Моля, опитайте се да отговорите на въпросите максимално точно,” гласи обяснението на теста.

След приключването му се дават препоръки за вземането на конкретни мерки, ако бъдат засечени признаци на симптоми за COVID-19:

  • Да се свържете с личния си лекар;
  • Да останете на домашно лечение;
  • Да потърсите специализирана помощ и т.н.

"Резултатите от завършения въпросник са само ориентир, а не диагноза. Целта е те да насочат вниманието, а не да диагностицират заболяване", обясняват създателите на теста проф. Миланова и д-р Шишманов, цитирани в прессъобщението на “Пирогов”.

Сайтът на теста - covid.bg, беше временно недостъпен заради многото заявки, но към 18:00 часа на 1 април вече работи нормално. В сайта можете освен да попълните въпросника и да се запознаете с важна информация за коронавируса. Лекарите са споделили и няколко важни правила за превенция, като избягване на ръкостисканията и избягване на докосването на лицето с ръце, включително когато носите ръкавици, защото вирусът може да се задържи на тяхната повърхност.

“В случай, че кашляте, покривайте носа и устата си със сгъвката на лакътя си, а не с длан, а още по-добре – носете маска,” допълват медиците.

Заедно можем повече

Срещнали ли сте добри примери, които ни показват защо е важно да си помагаме в дни на предизвикателства и изпитания? Споделете ни за тях на contact@move.bg, а ние ще разкажем тези истории, за да достигнат до повече хора и да вдъхновят. Станете част от кампанията ни "Заедно можем повече".

Да сме съпричастни и отговорни, да правим добро и да разпространяваме добрия пример: това ни обединява в общество, което гледа към бъдещето. Днес, по време на борбата с ефектите от коронавируса, много хора показват, че с всеотдайността, работата и човечността си могат да преодолеят предизвикателствата, които изискват нашата съпричастност повече от всякога.

Нужно ни е да знаем за тях не просто заради признанието и опита, който всеки от нас може да избере да приложи, а и като стимул и опора във време на несигурност.

Споделете ни добрите примери на contact@move.bg.

Създаваме заедно нашето утре!

Автор
още по темата

още от Добрият пример