Пожарът в Нотр Дам: 3D визуализация крие ключа към възстановяването на катедралата

3D лазерно заснемане, направено преди няколко години, разкрива с голяма точност как е била построена “Парижката Света Богородица” и как е изглеждал храмът отвън и отвътре до най-малката подробност.


От Марин Маринов, публикувана на 16 април 2019

Един от символите на Франция и Европа - катедралата “Света Богородица” в Париж може да бъде възстановена в почти оригиналния си вид, въпреки големия пожар в понеделник вечерта. Това е възможно благодарение на 3D лазерно моделиране на храма, извършено от белгийско-американския професор Андрю Талън.

В продължение на няколко години ученият заснема катедралата “Нотр Дам” в най-големи подробности. Талън успява да разбере какъв е бил замисълът на средновековните архитекти, изградили една от най-красивите готически сгради в света. Това е възможно благодарение на новите технологии, които правят изключително прецизно и детайлно проучване и заснемане. Ученият дигитализира както вътрешната, така и външната част на “Парижката Света Богородица”.

3D лазерното заснемане позволява да се разбере в подробности средновековната структура и да се научи тайната на подредбата на каменните части, които държат цялата конструкция на катедралата. Лазерът изстрелва сноп лъчи към дадено място в сградата, например част от купол, и след това измерва разстоянието от устройството до всяка точка от повърхността. В последствие всяко едно от тези измервания се превръща в точка с различен цвят и така се създава триизмерно изображение на сградата.

И преди Талън учени са пробвали да използват лазерна технология, но опитите им не са се увенчавали с успех поради проблеми със създаването на триизмерни модели, които да могат да бъдат управлявани и да бъдат разчетени правилно. Белгийско-американският учен успява да реши това предизвикателство като паралелно с лазера прави и сферична панорамна снимка на всеки един обект от катедралата.

Защо “Парижката Света Богородица”?

От малък Талън е силно привлечен както от високите технологии, така и от “Парижката Света Богородица”. Затова докато учи музикална специалност в университета, решава да запише и курсове по готическа архитектура, към която впоследствие насочва основните си научни усилия.

“Копнеех да науча обичайните въпроси: кои са създателите тази сграда, как са я построили, питах се дали ще успея някога да надникне вътре в галериите на катедралата,” споделя Талън през 2015.

“Най-накрая разбрах, че това което наистина искам е да смеся тези мои занимания - любовта към средновековните сгради с тези към към изкуството, към технологиите и към знанието.”

“Нотр Дам” е една от сградите от мащабно проучване на Талън за анализ на готическата архитектура по света. Проектът е в разгара си преди около пет години. Ученият умира през ноември 2018, докато работи по книгата си Структура на готик стила.

Сега неговите “3D точкови облаци” на  могат да бъдат използвани като източник на най-прецизно знание за точно възстановяване на катедралата след пожара.

Възстановяване или построяване отново

Бързата реакция на пожарните екипи е една от причините за запазването на основната структура на “Парижката Света Богородица”. Но не само. Ключов се оказва иновационният средновековен дизайн, използван от авторите на храма, твърди Робърт Борк, доктор по история на архитектурата от Университета в Айова.

Катедралата е една от първите сгради през 12 век, които експериментират като започват да използват каменни сводове със шест части. Тази техника е революционна за периода и се въвежда заради нуждата от пространства с по-големи прозорци, които да позволяват по-добро дневно осветление.

“Това е било време на коренна експерименти, тъй като архитектите са искали да увеличат височината на сградите и количеството светлина, което би могло да проникне през по-големи прозорци. За щастие повечето от тези сводове са издържали и са се запазили през вековете, дори днес в Нотр Дам след пожара, споделя Борк.

Възстановяването на катедралата ще отнеме значително време, средства и ще изисква новаторски подходи и идеи, отбелязват експерти.

В MOVE.BG познаваме силата на иновационните идеи за положителната обществена промяна. Затова най-новият ни проект - The ChangeMakers of Bulgaria: Двигателите на промяната в България - освен че популяризира новаторските бизнеси, инициативи и личности, създава и нов тип социална мрежа - Общността на MOVE.BG. Това ново виртуално пространство стимулира иновациите и диалога като път към промяната.

Общността е отворено за нови членове!

Създаваме заедно нашето утре!

Автор
още по темата

още от Решения за България: Digital