Време е да направим зеленото възстановяване реалност: Португалия застана начело на ЕС

Намаляване на въглеродния отпечатък, както и подпомагане на синята и кръговата икономика са част от задачите на Лисабон през следващата половин година.


От Марин Маринов, публикувана на 5 януари 2021

От 1 януари Съветът на Европейския съюз е с нов ротационен председател: Португалия. Южноевропейската страна заема важния пост в ключов момент: първи месеци след реалното излизане на Великобритания от Съюза, встъпването в длъжност на новия президент на САЩ Джо Байдън, влизането в сила на новата Многогодишна финансова рамка на ЕС до 2027 и стартът на безпрецедентната програма за възстановяване след коронавируса “Следващо поколение ЕС”. Именно по време на Португалското председателство ще бъдат разглеждани и финализирани националните планове за възстановяване, чрез които в икономиката ще бъдат вкарани 750 милиарда евро допълнителни средства от “Следващо поколение ЕС”

Пътят след коронавируса трябва да бъде зелен, заяви ясно и недвусмислено Португалия от първия ден на председателството си на Съвета на Европейския съюз. Зеленото възстановяване е един от топ приоритетите на новото председателство, а борбата с климатичните промени са водеща част от програмата на Португалия за развитието на ЕС в следващата половин година.

Зелен рестарт

"Време за изпълнение: справедливо, зелено и цифрово възстановяване” - това е мотото на Португалското председателство.Тези три аспекта ще гарантират, че ЕС ще излезе по-силен от кризата и че ще бъдат осигурени икономически растеж и нови работни места, заяви португалският министър-председател Антониу Коща. В началото на новата година той обяви ключовите приоритети на страната му по време на председателството:

  • Икономическо и социално възстановяване след COVID-19, което е основано на зелената и дигитална трансформация;
  • Прилагане на Европейския стълб за социални права като отговор на социалните измерения на кризата, така че да бъде гарантиран зелен и дигитален преход в ЕС, който е справедлив и включва всички;
  • Повишаване на стратегическата автономност на Евросъюза на международната сцена, като в същото време ЕС остане отворен към международните партньори и заеме водеща роля в борбата с климатичните промени и цифровата трансформация на международната сцена.

“Възстановяването трябва да бъде зелено и иновативно. За да се случи това, ние ще приоритизираме изпълнението на Зелената сделка и на поетите ангажименти за намаляване на емисиите вредни газове като част от борбата с климатичните промени, както и ще засилим действията по енергийния преход, зелената мобилност и синята икономика,”, това се посочва в програмата на Португалското председателство.

Трите топ приоритета са разработени по-подробно чрез пет стълба, един от които е “Зелена Европа” заедно със “Силна”, “Социална”, “Цифрова” и “Глобална”. Цел на “Зелена Европа” е Европейският съюз да стане лидер в борбата за опазване на климата, като за да се случи това Португалия обещава да работи по няколко основни задачи, сред които са:

  • Приоритизиране на Европейския зелен пакт, популярен като Зелената сделка, като изход от пандемията - Пактът е мащабната стратегия на Европейската комисия за трансформиране на икономиката и превръщането на Европа в първия въглеродно неутрален континент до 2050 година;
  • Осигуряване на окончателното приемане на първия Климатичен закон на ЕС - след месеци на преговори проектът е на финалната права, за да влезе в сила. Чрез него постигането на въглеродна неутралност в Съюза до 2050 година ще стане законово задължение, както и намаляването на емисиите парникови газове през 2030 година с най-малко 55% спрямо нивата от 1990 година;
  • Предприемане на необходимите действия за прилагане на мерки за целта от 55%, така че да се гарантира нейното изпълнение навреме;
  • Насърчаване на устойчивия растеж - създаването на нови зелени работни места по време на прехода от ресурсоемка и въглеродно интензивна икономика към такава с грижа за природата и хората;
  • Насърчаване на кръговата икономика, устойчивото използване на природните ресурси и синята икономика;
  • Приоритизиране на реформата на Общата селскостопанска политика на ЕС чрез поставяне на фокус върху свързаността между производството на храна, борбата с климатичните промени и опазването на биоразнообразието;
  • Промотиране на ролята на иновациите за изграждането на зелена Европа.

Антониу Коща във видеоконферентен разговор с германския канцлер Ангела Меркел по време на церемонията по предаване на щафетата на Председателството между Германия и Португалия, 30 декември, 2020 година. Снимка: Европейски съюз - източник ЕК, лиценз CC.

Защо е важен акцентът върху възстановяването?

“Следващо поколение ЕС” беше обявен в началото на март месец 2020 година като извънреден механизъм, чрез който да се осигури възстановяването на Европейския съюз от пандемията. След над 9 месеца оформяне и преговори вече настъпва времето на прилагането в действие на обещаното, смята Португалия. През пролетта на 2021 година трябва да бъдат финализирани националните планове по Механизма за възстановяване между Европейската комисия и националните правителства. Чрез тях ще бъдат разпределени 750 милиарда евро между страните членки, като България ще получи над 12 милиарда евро. Тези средства са допълнителни, извън европейските фондове, но разпределените за отделните държави суми не са гарантирани: могат и да не бъдат получени, ако не отговарят на дадени критерии.

За да се гарантира, че няма да бъде злоупотребено със средствата от “Следващо поколение ЕС” и че те ще подкрепят дългосрочните цели на Съюза, всяка една държава трябва да представи национален план за възстановяване и устойчивост пред Еврокомисията. Планът трябва да отговаря на определени изисквания, сред които са следване на принципа “пари срещу реформи”, подкрепа за зеления преход и за дигиталната трансформация.

За съжаление, в представения проект на Национален план от българското правителство липсва дългосрочна визия и холистичен подход, това се посочва в специално становище на коалицията от граждански организации “За зелен рестарт”. Обединението, инициирано от MOVE.BG и включващо WWF България, “Грийнпийс”-България и “Институт Кръгова Икономика” проведе поредица от инициативи за подкрепа на зеленото и устойчиво възстановяване на България след коронавируса. Още преди правителството да обяви информация за подготовката по “Следващо поколение ЕС” коалиция “За зелен рестарт” събра над 50 водещи български експерти, които препоръчаха над 130 конкретни мерки за трансформация на българската икономика, която в момента е най-силно въглеродно интензивната икономика в Европейския съюз. Броени дни след представянето на проекта на план от правителството, Коалицията събра водещи специалисти, които анализираха предложението и дадоха конкретни препоръки за подобряването на Плана. Гледайте пълен запис на дискусията тук.

Създаваме заедно нашето устойчиво утре!

Автор
още по темата

още от Градска джунгла