Енергийната (Р)еволюция, vol.3: София на фокус

На 30 октомври (сряда) от 19:00 часа MOVE.BG организира кръгла маса, посветена на това как София се бори с причините и последиците от енергийна бедност.


От МOVE.BG, публикувана на 11 октомври 2019

Броени дни след първия тур на местните избори, MOVE.BG поставя на фокус една неглижирана и недостатъчно анализирана тема - за енергийната бедност в най-големия български град - столицата София. Ще обсъдим проблема през погледа на експертите и ролята на иновациите. Ще потърсим работещите примери и отговорите на въпросите дали и как град като София се бори с причините и последиците от това сериозно обществено предизвикателство.

Според най-новото издание на EDEPI - индексът за енергийната бедност на домакинствата в ЕС - държавите от Централна и Източна Европа попадат в категориите с високи до екстремни нива на енергийна бедност. България е определена като държавата с най-високи показатели в тази област. Тя е поставена в категорията за екстремна енергийна бедност заедно с Унгария и Словакия.

Искате ли да разберете какви могат да бъдат работещите решения?

Очакваме Ви на кръглата маса “Как един град като София се бори с проблема и с последиците от енергийна бедност?”. Модератор на дискусията ще бъде Саша Безуханова, основател на MOVE.BG и член на Борда на Европейския институт за иновации и технологии (EIT).

Местата са ограничени. Запазете своя безплатен билет тук.

Участници

Елица Панайотова е първият изпълнителен директор и създател на "София Тех Парк". Тя започва професионалната си кариера като архитект и експерт по градско планиране, като сред началните ù проекти са генплана и първите сгради на "Бизнес парк София". След 6 години на проектантска практика, инвестиционно консултиране и второ висше образование, Елица започва работа като търговско аташе в българското посолство във Вашингтон, окръг Колумбия. В момента Елица е координатор на проект Зелена София на Столична община. Целта на нейния екип е да насочи политиките за устойчиво развитие на града в една обща посока и да подготви кандидатурата на Столична община в конкурса за наградата “Зелена Столица на Европа".

Миглена Герасимова е магистър "Урбанист" и доктор по социология със специалност “Градски изследвания”. След продължителна работа като проектант и консултант по градско планиране по естествен път стига до активистката работа в НПО сектора. Там насочва усилията си в сферата на градското планиране и устойчивите градове, които по късно я довеждат до изследователска работа в областта на градските изследвания и гражданското участие в процесите по изменение и развитие на градовете и градската структура. В момента работи във "Визия за София" като координатор в сферата на социалните и културни аспекти от планирането на средата  и прилага на практика натрупания с годините опит и модели на взаимодействие. Сферата й на работа е съсредоточена около равенство и равноправие, достъп до ресурси (социални и икономически), балансирано развитие, културно наследство, творчество, градска идентичност, общностно развитие и др.

Петър Кисьов е експерт по устойчиво енергийно развитие в Енергийна Агенция – Пловдив”. Участвал е в координирането на дейности в седем европейски проекта в сферата на енергийната ефективност, включително сградите с близко до нулево потребление и оценката на спестявания. Три от проектите са свързани с енергийната бедност. Също така, Петър притежава опит в енергийното обследване на сгради и промишлени системи.

Асен Ненов е еколог, занимавал се е с биоинформатика, изчислителна биология (ИБФ към БАН) и с микроводораслови инсталации. С фондация Екоцентрик разработва темата за критичната консумация, като обучава доброволци за градски турове, изнася беседи и лекции по темите за устойчиво, разумно, отговорно и критично потребление. СИнститут Кръгова Икономика прокарва кръговото мислене за продуктов и процесен дизайн в бизнес средите и у младежта. В Активни потребители работи в областта на споделената икономика сред пенсионерите и дефиниране на енергийната бедност в ЕС, където координира за България проекта Solutions to Tackle Energy Poverty (STEP).

Красимир Георгиев е магистър по "Топлоенергетика" от ТУ - София. Професионалния си опит започва в областта на енергопреобразуващите технологии. В момента е докторант в Института по механика към БАН, специалност „Механика на флуидите“. В момента работи в Централна лаборатория по слънчева енергия и нови енергийни източници -БАН (ЦЛ СЕНЕИ), на длъжност асистент. В тази лаборатория подготвя своята дисертацията на тема „Симулационни модели на стъклопакети с течен флуид в демонстрационен павилион – изследване и анализ“. Понастоящем е участник в европейски проект на тема „Индустриално производство на стъклопакети с циркулиращ воден поток“ с акроним (InDeWaG), финансиран по програма Хоризонт 2020. Участва в изграждането на системата за мониторинг и подготовката за пускане в експлоатация на построения по проекта демонстрационен павилион, който се намира на територията на Научен комплекс II – БАН.

Програма

19.00 – 20.00ч. Панелна дискусия: „Как един град като София се бори с проблема и с последиците от енергийна бедност?“

20.00 – 20.30ч. Какво се случи досега и какво предстои в европейския акселератор „Социални иновации за справяне с енергийната бедност“ 

20.30 – 21.00ч. На по чаша вино и неформална дискусия

Очакваме Ви на 30 октомври (сряда) в Coworking by MOVE.BG - улица "Сердика"№20 в София, етаж 3.

Дискусията

Събитието е третата поредна дискусия, която MOVE.BG организира в търсене на работещи иновативни енергийни решения. Кръглата маса е част от европейския акселератор “Social Innovation to Tackle Energy Poverty”, организиран от международната организация Ashoka и фондацията към енергийния гигант Schneider Electric. MOVE.BG е партньорът за България.

През изминалите четири месеца двата български екипа финалисти продължиха работата по своите проекти заедно със своите ментори. Иновативното колело SoBike и “Енергийна Агенция-Пловдив” ще имат възможността да представят постигнатия до момента прогрес на европейския финал на състезанието, който ще се проведе на 20 - 21 ноември в Брюксел. По време на събитието членовете на журито, сред които представители на Европейската комисия и Европейския парламент, ще изберат победителите, които ще получат допълнителна стратегическа и финансова подкрепа от Schneider Electric Foundation.

“Social Innovation to Tackle Energy Poverty”

За първи път тази година български проекти получиха достъп до световния енергиен гигант Schneider Electric и до 5-месечна менторска програма с утвърдени европейски енергийни експерти. Акселераторът се осъществява в партньорство с Foundation de France - фондация за иновации към Президента на Франция. MOVE.BG e партньорът за България, а конкурсът се провежда още в Унгария, Румъния, Чехия и Полша.

Създаваме заедно нашето иновативно утре!

Автор
още по темата

още от Решения за България: Икономика