Честит празник: да помним делата на нашите предци и да подкрепим новите будители

Отбелязваме един от най-любимите, важни и вдъхновяващи празници - 24 май - Денят на българската просвета и култура и славянската писменост.


От МOVE.BG, публикувана на 23 май 2020

"Върви, народе възродени,

    към светла бъднина върви,

с книжовността, таз сила нова,

    съдбините си ти поднови!"

Този всеучилищен химн оживява в нашите спомени, бележи днешния ни ден, но и бъдещето на децата ни, защото пътят за Възраждането на един народ минава първо през книжовността.”

Светът се променя шеметно и поставя пред нас нови предизвикателства, но съдбата на утрешния ден отново остава в правомощията на тези, които творят нашите наука, култура и образование. Те са призвани да “подновят” нашите “съдбини”. 

Да, днес към традиционните ценности се добавя и “таз сила нова“, която ни дават новите технологии и знанието на бъдещето. Във днешното време на трансформация бавното досега модернизиране на образованието получава неизбежен тласък, което изисква от нас ново мислене, дигитални умения и промяна на стереотипите. Дълго отлаганата реформа в образованието вече е неизбежна. Днешният и утрешният ден се надпреварват бясно, немислимото вчера бързо става реалност, старите модели се заменят с нови решения.

Това е времето на хората, които проправят пътя на Новия Ренесанс. Негови апостоли са момчетата и момичетата, които създават нови бизнеси за споделена икономика, технологии за Космоса, алтернативна енергия и изкуствен интелект. Те са доброволците, които пропагандират живот с нулев отпадък и правят акции за почистване на планините. Изследователите, създаващи авангардни научни концепции. И артистите, сътворяващи интегрални пърформанси, смело срещащи виртуалния и реалния свят. Те са хората, които репликират градивно статуквото.

MOVE.BG отбелязва днешния празник - 24 май 2020- заедно с тази общност, защото нашата платформа съществува, за да среща тези хора и да е форум на идеите им, за да бъдат чути, подкрепени и развивани. Работата ни е  посветена на каузата за позитивна обществена промяна и устойчиво развитие в България чрез иновации, образование, активно лидерство и споделени ценности.

24 май е ден на признателност към нашите предци, пренесли писмеността и знанието през годините до днес, но и на Будителите, които променят съвремието ни със силата на добрите думи, на смелите идеи и вдъхновяващото творчество и градят бъдещето със силата на духа и знанието. Това са хората на словото и мисълта, на науката, изкуството и просветата , които днес са изправени пред големите изпитания на кризата, но и които трябва да заемат своето място на “първа линия” като водачи на обществото, които показват пътя.

Създаваме заедно нашето утре!

Автор
още по темата

още от Гледна точка