Представяне на резултати от проект "Иновативните фестивали"

понеделник, 6 ноември
Добави в Календар 2017-11-06 19:00:00 2017-11-06 20:00:00 Europe/Istanbul Представяне на резултати от проект "Иновативните фестивали" 20 Serdika Str, Sofia MOVE.BG contact@move.bg

От МOVE.BG, публикувана на 30 октомври 2017

Фестивалите се множат.

Тази явна тенденция е повод за радост не само у нас. Фестивалните формати добавят нови измерения към познатите ни реалности, развиват вкусове, провокират. Какво знаем обаче за тяхното функциониране и за дългосрочните им ефекти върху социалния и икономическия живот на общностите? Каква е рецептата за тяхното градивно развитие и устойчивост?

Различни експерти търсят отговори и проучват връзките между регулярното предлагане на културни продукти и концентрираното, някак извънредно време на фестивалните събития. В български контекст има недостиг на задълбочени изследвания на възможностите пред фестивалите и потенциала им да възпитават устойчиви нагласи за определено културно потребление в своите публики.

MOVE.BG направи крачка в тази посока и инициира пилотен проект, фокусиран върху средата, която предлага такъв тип културни събития

Фестивалните организатори и техните отношения с институции, донори, градове-домакини и, разбира се, публики.

На 6 ноември от 19 ч. в Дома на MOVE.BG на ул. Сердика 20 ще представим публично изследването „Иновативните фестивали – за хората, икономиката и умните градове“.

Оценката на анализираните резултати, тенденции и препоръки относно мястото и устойчивостта на фестивалите в културната програма на София, ще дискутират д-р Нели Стоева (гл. асистент в СУ „Св. Климент Охридски“, катедра „История и теория на културата“), Маги Назер (социален предприемач, активист и блогър), д-р Петя Колева (Интеркултура Консулт).

Подобряването на културната среда и условията за по-качествени и устойчиви фестивали е дългосрочна задача. За постигането ѝ е необходима споделена воля и разговор между всички участници в културния процес. Каним Ви да започнем такъв заедно.

Местата в залата са ограничени. Регистрационната форма ще намирате тук.

 

Проектът „Иновативните фестивали – за хората, икономиката и умните градове“ се изпълнява с финансовата подкрепа на Столична община, Програма Европа 2017 от Фондация „МОЖЕ.БГ“, в партньорство с ОКИ Дом на културата "Искър".

Автор

още от Решения за България: Култура