Значението и ролята на преврата от 9 юни 1923 година

С Николай Поппетров, историк от БАН и Македонския научен институт, си говорим за свалянето на правителството на БЗНС начело с Александър Стамболийски.


От Марин Маринов, публикувана на 29 юли 2019

Защо извършеният преврат на 9 юни 1923 година е едно от знаковите събития в новата българска история? Защо свалянето на земеделското правителство на Александър Стамболийски довежда не само до промяна на държавната власт, но и носи след себе си драматични последици? Кои личности се открояват сред превратаджиите? Как те определят бъдещето на царството през следващите десетилетия?

По тези и други въпроси си говорим с историка от Българската академия на науките и Македонския научен институт Николай Поппетров. Той е юнският гост в предаването на програма “Моята българска история” на MOVE.BG - “Историци и истории”.  

“Вземайки властта в земеделския съюз, Александър Стамболийски, подобно на процесите във всички други български партии, започва да я упражнява, така както той я иска за себе си и изгражда една много особена форма на селска диктатура. Стамболийски я нарича политика на народовластието, която има ярко изразени авторитарни белези,” споделя госта ни.

“Това не е нито фашистки режим, нито е болшевизиран. Това е авторитарна диктатура, каквато има по цяла Европа.”

Г-н Поппетров ни разказва, също така, как се стигна до преврата и какви са последствията от него. Той направи характеристика на министър-председателя Александър Стамболийски и на неговото управление, от една страна. А от друга -  на основните действащи лица в Деветоюнския преврат, като освен това откри ролята на ВМРО и на комунистите в дните след смяната на властта. В предаването засегнахме и темите за убийството на Стамболийски, избухването на Септемврийското въстание и ролята на чуждите държави в периода.

Историци и истории

“Историци и истории” е ежемесечно предаване на MOVE.BG, в което дискутираме важни исторически теми с доказани български експерти.

Предаването е част от “Моята българска история” - една програма на MOVE.BG, с която популяризираме българската история и стимулираме нейния обективен прочит чрез иновативен модел на включване и съучастие. “Моята българска история” архивира и прави достъпни добрите примери и нечутите разкази от историческото минало на страната ни.

Защото твоята история е нашата обща история!

Включи се сега!

Автор
още по темата

още от Моята българска история