Radar Festival представя вдъхновяващата връзка между музиката и останалите изкуства

Шестото издание на фестивала този месец включва богата програма, която ще потопи публиката в едно невероятно пътешествие в експерименталната територия на изкуството.


От Марин Маринов, публикувана на 1 август 2019

Каква е връзката между музиката и останалите форми на изкуство? Какво означава експеримент и какви са неговите граници? А какво се крие отвъд тях? Как можем да засечем различните експерименти и да ги съберем на една територия?

С радара на изкуството. Радарът, който улавя връзките, за да стимулира иновациите и новия поглед в творчеството. 

Как звук и визия заживяват заедно, за да разкрият тайните на паметта? Как джаз, електроника, театър, мода и видео арт създават суетата, за да покажат границата между нарцисизма и смирението? Как компютърно-генерираните звуци могат да отключат сетивата ни за ново усещане за време?

С вълните на изкуството, със средствата на крос-дисциплинираност и с възможностите на технологиите, вплетени в магията на изкуството.

Магията в музиката и отвъд нея. 

Именно това ни представя Radar Festival Beyond Music. Шестото поредно издание на фестивала ще се проведе между 9 и 11 август в морската столица, за да ни провокира за пореден път да погледнем отвъд.

Отвъд границите. Отвъд познатото. Отвъд формата и жанра.

Radar Festival Beyond Music” започна през 2014 година и оттогава всяка година ни дава възможност да засичаме границите между музиката и останалите форми на изкуство. Инициативата представя музикални проекти, в които се срещат разнообразни артистични форми като поезия, филм, видео арт, съвременен театър и танц. Разбира се, преплетени с новите технологии.

С какво ще ни изненада тазгодишното издание на фестивала, ни разказва Светлозара Христова, изпълнителен директор на “Radar Festival Beyond Music”. Светлозара е и изпълнителен директор на Българската фестивална асоциация и основно действащо лице зад инициативата “Festival Brunch”, част от които се проведоха в Coworking by MOVE.BG.

Светлозара Христова. Снимка: "Radar Festival Beyond Music".

1.Какви са предизвикателствата пред организирането на подобен тип фестивал като "Radar Festival Beyond Music"?

Един от най-често срещаните въпроси-коментари, който получавам е „Radar е музикален фестивал, какъв жанр музика представяте...“ И именно тук се заключва най-голямото предизвикателство - да обясним, че "Radar" е формат, който представя и продуцира музикални актове, които са на границата на жанровете, които се намират на една „неутрална“ експериментална територия, които се вълнуват най-вече от срещата си с други изкуства – като театър, танц, мода, визуални изкуства, поезия… Нашите концерти се случват тук и сега и това е красивото и уникалното. С годините възпитахме публиката си да идва без готови очаквания, а само с любопитството си. Разбира се, има какво да желаем от гледна точка на по-широко разпространение на формата и достигането му до повече хора от страната и света.

2.Какво ще видят посетителите по време на тазгодишното издание на "Radar Festival"?

Ще видят седем наелектризиращи музикални акта, една вълнуваща лекция в сферата на съвременното изкуство и едно ателие за електронни инструменти. Ще се наслаждаваме на симбиозата между музика и поезия в проекта Gorafunk Feat. Setareh Nafisi , както и между музика, мода и визуализации в реално време чрез  MIXING VANITY; ще се движим в ритъма на един еклектичен микс от насечени бийтове и препратки към ретро саунда от 80-те в ANTON EGER Æ; ще играем с усещането за време в сета xDEx; ще участваме   в създаването на виртуален скенер на паметта в проекта MEMORY CODE 2.0 на немското дуо SCHNITT; ще дадем сцена на най-младия ни участник дотук, 19-годишният Стоян Йовчев, който смело ще ни преведе през жанровете lo-fi hip hop, glitch и noise в сета OMORI; ще се насладим на авангардна дигитална технология, която създава многопластови пейзажи в проекта Go Back To Hiding In The Shadows на Pandelis Diamantides. Към всичко изброено добавяме завладяващия визуален разказ на Теодора и Радослав от платформата Аrt and culture today, посветен на съвременното изкуство и култура, жонглиращ с двусмислието на понятието „мода“ и „манипулация“, както и ателието Noizy Toyz, посветено на електрониката, електронните инструменти и електронната музика.

Скандинавският барабанист Антон Егер ще представи дебютния си албум "Æ "на 11 август по време на фестивала. Снимка: "Radar Festival Beyond Music".

3.Винаги в "Radar" преплитате и темата за ролята на технологиите в изкуството. Как е застъпена тази година?

Да, за нас новите технологии са важен инструмент, който характеризира времето, в което живеем и своеобразно самоопределя ритъма на съвременния човек. Тяхната употреба обаче не трябва да бъдe самоцел, а необходимост по отношение на артистичното изразяване. Във всички проекти, които представяме, те имат ключово значение и роля, която помага на зрителя/слушателя да възприеме творбата по-плътно и многоизмерно.

Светлозара е част от проекта на MOVE.BG "The ChangeMakers of Bulgaria: “Двигателите на промяната в България ". Това е клубът на променящите България личности. Страната ни има таланти, които адресират световни предизвикателства. В MOVE.BG искаме да покажем техните лица и да стимулираме промяната от България за света. 

За да създадем заедно нашето утре!

Ако ти си човек, който има ясна ценностна система и визия за позитивна социална промяна!

Ако използваш иновации и нови технологии в подкрепа на социалния и икономически напредък!

Стани част от The ChangeMakers!

Включи се сега!

Автор
още по темата

още от Решения за България: Култура