Създаването на град Раковски

Анелия Гечева, читател на програма “Моята българска история” на MOVE.BG, ни разказва историята за създаването на живописния тракийски град.


От Моята българска история, публикувана на 15 януари 2020

Преди няколко месеца град Раковски получили голямо медийно внимание покрай посещението на папа Франциск. Знаете ли, обаче, че това е един от новите български градове? Каква е историята на един от неговите райони, който до 1966 година е бил отделно селище? Защо този район е наречен Секирово?

Отговори на тези въпроси ни дава нашата читателка Анелия Гечева, която ни изпрати много интересен текст нашата интерактивна карта. Анелия ни разказва за историята на Секирово, който преди 54 години бива обединен с още три население места, за да образува днешния град Раковски.

В момента градът е център на едноименната община с население от над 25 000 души, като над 14 000 от тях живият в създаденото през 1966 година селище, показват данните на Националния статистически институт от 2019 година. Населението на община Раковски е предимно католическо, наследници на павликяни.

Повече за населеното място, разберете от текста на Анелия Гечева. Приятно четене: 

“На 04.02.1966 г. вестник “Отечествен фронт” обнародва следното съобщение- “Вчера Предизиума на Народното събрание прие указ, с който досегашната селска община Генерал Николаево, в която влизат селищата от градски тип: Генерал Николаево, Секирово и Парчевич, се обявява за град и се именува Град Раковски -135 град на Републиката- указ 100/ обн. 08.02.1966 г.”  С обявяване на град Раковски се подвига голям обществен интерес. 

Създаване на Секирово

Първите основатели на Секирово са пет семейства, едно от които е Гутеви. Тези семейства се заселили в местността Бунарджик, която се намира в триъгълника меджу Калъчлий, Шишманци и Болярино. В този триъгълник се събират и три реки: Долната река, Бунарджика, Сребра. Там и сега да отидеш, винаги има вода. Тук тези семейства направили колиби и се приготвили, за да дочакат зимата. Но в един момент Долната река, днешната Сребра, придошла и наводнила всичко около нея. 

Живущите семейства тръгнали да търсят подслон и се насочили на Запад, където е днешното Секирово. Достигнали до гористата местност Кьоравица, където имало стари дъбове, развъртяли брадвите си и си направили колиби. Брадвата била важен и много ползвано оръдие на труда в тези времена. Именно поради това местността, където се заселили, а после създали селища се нарекло Балтаджа - секира

Друга версия

Относно името на днешното Секирово съществуват и друга легенда. През 1520 г- 1566 г. в турската империя управлява султан Сюлейман. Той започнал съществена реформа в цялата турска империя. Във връзка с тази реформа за подпомагане на турската армия, създал в Тракия места за отглеждане на обучени коне, които да са от полза за армията. Такива конеферми са били създадени в днешните селища: Манолско Конаре, Ръжево Конаре, Голямо Конаре, Куртово Конаре. 

Императорът определял пътищата, по които да пътуват кереваните на търговците и войските. Той дал привилегии на село Калъчлий да посреща и изпраща керваните, идващи от Шипченския проход, който бил единственият по това време и бил много важен и стратегически път, свързващ Северна и Южна България. Хората от селото посрещали и изпращали керваните, които пътували по линията Пловдив - Стара Загора. Дал им възможност да правят керемиди и да работят по оризищата - чалтъкчии. Точно поради тази причина в село Калъчлий до 1888 г. не са живели турци. Едни от привилегированите семейства били снабдени с калъчи, а другите с балтии. Именно тези пет семейства, които са се отделили от Генерал Николаево били от балтаджиите - брадвите и те се заселили в Секирово и дали името на село Балтаджии.”

Начално училище “Петър Парчевич” в село Секирово. То е построене през 1929 след мощното Чирпанско земетресение от април 1928 година. Снимка: публичен домейн.

Сподели история

Знаете ли интересна история от нашето общо минало, свързана със събите и личност, улица, сграда, предмет...Разкажете я на нашата интерактивна карта. В сърцето на програма “Моята българска история” на MOVE.BG е идеята, че всички ние заедно създаваме съдържанието на нашия общ исторически разказ. Вярваме, че за да продължим напред в общото ни бъдеще, първо трябва заедно да разкажем и познаваме общото ни минало.

Помогнете ни да намерим заедно частите на нашия общ пъзел!

Разкажете ни история на нашата интерактивна карта! Защото всяка история освен лична е и наша обща!

Моята българска история- твоята история е нашата обща история!

Включи се сега!

Автор
още по темата

още от Моята българска история