Как да разбираме успешно децата си чрез дизайн мислене - разказва нашият ChangeMaker Георги Камов

Срещаме Ви с Георги, основател на иновативния проект “Red Paper Plane” и един от новаторите от нашия клуб „The ChangeMakers of Bulgaria – Двигателите на промяната в България“.


От Марин Маринов, публикувана на 8 юли 2019

Игрите са изключително важни за развитието на малките деца. Знаем ли, обаче, как да играем с тях? Как да разбираме техния свят? Как да отключваме потенциала им? Как да прекарваме времето си с тях, така че те да се чувстват обичани, обгрижвани и разбирани?

Чрез мисия - така мисли нашият ChangeMaker Георги Камов. Той е част от проекта ни “The ChangeMakers of Bulgaria: Двигателите на промяната в България”

Георги е баща на две деца. Той преминава от държавната администрация през неправителствения сектор и частния бизнес, за да стигне до настоящият си проект. През 2015 година заедно със съпругата си Цвети решават да се качат на червения хартиен самолет. Така се появява “Red Paper Plane” - иновативен проект за деца, родители и учители.

“Ние сме  семейство от България с две прекрасни деца (Сони, 6 и Ани, 4), работещи като консултанти за иновации и дизайн мислене в компании и организации. Както повечето родители, искаме да прекарваме колкото се може повече пълноценно време с децата си. За съжаление, много малка част от заниманията и игрите за деца в тази възраст са в отговор на техните истински способности и потенциал. Освен това са доста скучни за нас, възрастните,” разказва ни Георги.

“Затова решихме да си поставим предизвикателство - как можем успешно да комбинираме професионалната си страст към креативното решаване на проблеми със забавни, полезни и ангажиращи дейности у дома?”

Как го прави ли?

Чрез дизайн мислене, насочено към потребностите на децата. Чрез изпълнението на мисии, които поставят децата в център и които отключват потенциала им.

“Открихме, че интересите на децата са ориентирани към самата дейност (процеса), а не към крайната цел (предмета). Забелязахме, че децата търсят и учат от цялостното преживяване, а не от откъснат момент,” споделя Георги.

“Те не просто искат количка - те искат да са автомобилни дизайнери, сами да измислят и направят автомобила си. Те не просто искат да построят ракета - те искат да са космонавти, капитани на космически кораби, да планират и изпълняват мисия, да събират проби от непознати планети и да ги изследват обратно в базата. И след края на приключението да опитат пак или да се впуснат в нещо ново,” обяснява Георги и допълва:

“Осъзнахме, че сме открили възможност и решихме да я използваме. Така се появи Red Paper Plane. След година, в която създавахме дизайн проекти за дома (или мисии, както ги наричаме), се впуснахме в големия свят на образованието, където започнахме да правим проекти за детски градини, начални училища и учебни центрове.”

“Red Paper Plane” е насочен към децата във възрастовата група 4-10 години. Проектът създава мисии, които по новаторски начин отключват потенциала на най-малките. Компанията вече работи в цял свят, а само в България участие са взели досега над 2000 деца и 130 учители. 

А ключът към успеха - това са иновациите, новият подход, крос-дисциплинираността.

“В Red Paper Plane истински развиваме уменията на 21-ви век, давайки на хората, които пряко общуват и работят с деца, мощна методология и готови начини директно да я прилагат,” споделя нашият ChangeMaker.

Най-големият урок за Георги

“Най-добрата комбинация е ентусиазъм и постоянство.”

Това е Георги!

А ти? Участваш ли в подобен проект? Променяш ли България днес?

Включи се в The ChangeMakers!

“Двигателите на промяната” е проект на MOVE.BG, който идентифицира, свързва и обединява променящите България в национална мрежа. България има таланти, които адресират световни предизвикателства. В MOVE.BG искаме да покажем техните лица и да стимулираме промяната от България за света.

За да създадем заедно нашето утре!

Ако ти си човек, който има ясна ценностна система и визия за позитивна социална промяна!

Ако използваш иновации и нови технологии в подкрепа на социалния и икономически напредък!

Стани част от The ChangeMakers!

Включи се сега!

Автор
още по темата

още от The ChangeMakers - Двигателите на промяната