Саша Безуханова: "Носителите на най-авангардното знание са младите"

Приветствени думи от основателката на MOVE.BG при откриването на EDITogeter Varna


От МOVE.BG, публикувана на 28 август 2017

Здравейте, приятели – дигитални предприемачи, артисти, управленци, хора, разбиращи посоката на развитие на модерния свят и работещи за утвърждаване на България в него!

В този свят дигиталното измерение има определяща роля и тя отива отвъд дигиталната индустрия. В този свят творчеството е определящо за индивидуалния и групов успех. Затова и избрахме да съберем днес дигитални професионалисти и артисти, за да покажем двете лица на креативността и да осигурим среда за срещата на тези различен тип творци.

Аз работя професионално в глобалната дигиталната индустрия вече 25 години. В професионалния ми път имах късмета да работя винаги в среда, в която създавахме и утвърждавахме най-авангардните за времето си технологии и бизнес практики, базирани на ИТ. При старта ми като софтуерен инженер в ЦИИТ участвах във внедряването на първите локални мрежи в България. С екипа ми в HP в края на 90-те и началото на новия век внедрихме първите големи интегрирани телекомуникационни, правителствени и индустриални системи в страната. Отворихме вратата за аутсорс индустията в България през 2005 с глобалния център на HP и създадохме среда за трансфер на най-авангарден технологичен и управленски опит за дигиталната икономика. Работата ми на глобално ниво ми даде възможност да управлявам проекти и екипи, които решаваха комплексни технологични задачи и осигуряваха конкурентност на глобални бизнеси и държави чрез дигитални средства.

Аз познавам тенденциите в дигиталната индустрия.

И зная от опита ми в годините, че в България днес има всички предпоставки да преминем на качествено нов етап в икономическото ни развитие – не просто да бъдем аутсорсинг дестинация, а да създаваме собствени технологични продукти с глобално измерение от България. Примери има, но все още интегралният облик на държавата ни е на ишлеме икономика. Крайно време е да обединим усилия променим този портрет. Програмата EOTR има тази мисия.

Носителите на най-авангардно знание за технологиите на днешния ден са младите хора, които ги познават, партнират с професионалисти от цял свят и създават свои стартиращи компании със заявката за глобални бизнеси от България.

Тъкмо затова и решихме символично да дадем началото на националното ни турне за трасиране на дигиталните пътища на България EOTR от Варна – младежката столица на Европа за 2017 година и с това да изпратим посланието, че за икономическия просперитет на България определящи са младите професионалисти.

С това разбиране и с доброто познаване на органичния процес на формиране на дигиталната екосистема в страната ни преди година основахме отворената мрежа за дигитално развитие EDIT, за да стимулираме иновативната икономика в България и да разширим пътя на държавата ни в дигитално свързания свят. Над 300 стартиращи компании, 20 коуъркинг пространства  в цялата страна, голям брой преакселераторски и образователни организации, фондовете за инвестиции в иновативни бизнеси са част от мрежата EDIT.   

Това е обществото на професионалистите с дигитално знание от различни области, които създават технологии за бъдещето и познават регламентите на света на утрешния ден.

Затова и днес, тук във Варна, избрахме да поканим различните ‚,модерни“, за да стимулираме идеите и обмен отвъд затворените професионални кръгове, защото светът е на трансдисциплинарните решения и дигиталното знание е само платформа за тях.

Огледайте се, запознайте се с нови хора днес, защото тази вечер тук, сред нас са създателите на българския Скайп, бъдещите Лъворози, които днес от България създават решения на глобалните предизвикателства пред света и ще утвърдят държавата ни на световната икономическа сцена.

С EDIT работим за това да подкрепим израстването и успеха им чрез образователните формати, които правим, чрез вдъхновението и срещата с успелите българи, създали световен бизнес, чрез изследванията на дигиталната екосистема и дефиниране на мерки за подобряване на средата за иновативен бизнес в България и от България за света.

Стартъп екосистемата отдавна няма само Софийски адрес. Тук са нашите приятели от Търново, Пловдив, Русе, Враца, Стара Загора, Бургас, Габрово, който развиват общности и създават в колаборация стартиращи дигитални компании и иновативни бизнес решения. Ние виждаме в тях, във вас, носителите на знанието за модернизиране на икономическата среда в градовете и региона, в който работите.

Такава е и мисията на тримесечната ни програма EOTR – да срещнем дигиталните предприемачи с традиционния бизнес, да покажем дигитални инструменти за модернизиране на бизнеса и да поговорим конкретно за това как можете да партнирате за устойчиво развитие на модерна икономика в града и региона ви. Планирали сме еднодневни програми в седем града и отсега ви каня на 23-ти ноември в София, за да чуете какво постигнахме заедно.

Благодаря на Google, които приеха поканата ни да подкрепят тази важна за развитието на модерна България инициатива.

Благодаря на екипа на Варна – Младежка столица на Европа 2017 за партньорството, както и на приятелите ни от Innovator Creative Space, които отвориха вратите на новото си пространство тъкмо днес, давайки дом на работилниците за дигитално изкуство, в които много от вас взеха участие днес.

Варна е началото! През следващите три месеца ще трасираме дигиталните пътища на България заедно с Google и партньорите ни – двигатели на дигиталната култура на развитие по места, модерните просветители и будители, създавайки заедно иновативна България.

Автор
още по темата

още от Актуално