Саша Безуханова: "Носителите на най-авангардното знание са младите"

Приветствени думи от основателката на MOVE.BG при откриването на EDITogeter Varna


От МOVE.BG, публикувана на 28 август 2017

Здравейте, приятели – дигитални предприемачи, артисти, управленци, хора, разбиращи посоката на развитие на модерния свят и работещи за утвърждаване на България в него!

В този свят дигиталното измерение има определяща роля и тя отива отвъд дигиталната индустрия.

В този свят творчеството е определящо за индивидуалния и групов успех. Затова и избрахме да съберем днес дигитални професионалисти и артисти, за да покажем двете лица на креативността и да осигурим среда за срещата на тези различен тип творци.

Аз работя професионално в глобалната дигиталната индустрия вече 25 години. В професионалния ми път имах късмета да работя винаги в среда, в която създавахме и утвърждавахме най-авангардните за времето си технологии и бизнес практики, базирани на ИТ. При старта ми като софтуерен инженер в ЦИИТ участвах във внедряването на първите локални мрежи в България. С екипа ми в HP в края на 90-те и началото на новия век внедрихме първите големи интегрирани телекомуникационни, правителствени и индустриални системи в страната. Отворихме вратата за аутсорс индустията в България през 2005 с глобалния център на HP и създадохме среда за трансфер на най-авангарден технологичен и управленски опит за дигиталната икономика. Работата ми на глобално ниво ми даде възможност да управлявам проекти и екипи, които решаваха комплексни технологични задачи и осигуряваха конкурентност на глобални бизнеси и държави чрез дигитални средства.

Аз познавам тенденциите в дигиталната индустрия.

И зная от опита ми в годините, че в България днес има всички предпоставки да преминем на качествено нов етап в икономическото ни развитие – не просто да бъдем аутсорсинг дестинация, а да създаваме собствени технологични продукти с глобално измерение от България. Примери има, но все още интегралният облик на държавата ни е на ишлеме икономика. Крайно време е да обединим усилия променим този портрет. Програмата EOTR има тази мисия.

Носителите на най-авангардно знание за технологиите на днешния ден са младите хора, които ги познават, партнират с професионалисти от цял свят и създават свои стартиращи компании със заявката за глобални бизнеси от България.

Тъкмо затова и решихме символично да дадем началото на националното ни турне за трасиране на дигиталните пътища на България EOTR от Варна – младежката столица на Европа за 2017 година и с това да изпратим посланието, че за икономическия просперитет на България определящи са младите професионалисти.

С това разбиране и с доброто познаване на органичния процес на формиране на дигиталната екосистема в страната ни преди година основахме отворената мрежа за дигитално развитие EDIT, за да стимулираме иновативната икономика в България и да разширим пътя на държавата ни в дигитално свързания свят. Над 300 стартиращи компании, 20 коуъркинг пространства  в цялата страна, голям брой преакселераторски и образователни организации, фондовете за инвестиции в иновативни бизнеси са част от мрежата EDIT.   

Това е обществото на професионалистите с дигитално знание от различни области, които създават технологии за бъдещето и познават регламентите на света на утрешния ден.

Затова и днес, тук във Варна, избрахме да поканим различните ‚,модерни“, за да стимулираме идеите и обмен отвъд затворените професионални кръгове, защото светът е на трансдисциплинарните решения и дигиталното знание е само платформа за тях.

Огледайте се, запознайте се с нови хора днес, защото тази вечер тук, сред нас са създателите на българския Скайп, бъдещите Лъворози, които днес от България създават решения на глобалните предизвикателства пред света и ще утвърдят държавата ни на световната икономическа сцена.

С EDIT работим за това да подкрепим израстването и успеха им чрез образователните формати, които правим, чрез вдъхновението и срещата с успелите българи, създали световен бизнес, чрез изследванията на дигиталната екосистема и дефиниране на мерки за подобряване на средата за иновативен бизнес в България и от България за света.

Стартъп екосистемата отдавна няма само Софийски адрес.

Тук са нашите приятели от Търново, Пловдив, Русе, Враца, Стара Загора, Бургас, Габрово, който развиват общности и създават в колаборация стартиращи дигитални компании и иновативни бизнес решения. Ние виждаме в тях, във вас, носителите на знанието за модернизиране на икономическата среда в градовете и региона, в който работите.

Такава е и мисията на тримесечната ни програма EOTR – да срещнем дигиталните предприемачи с традиционния бизнес, да покажем дигитални инструменти за модернизиране на бизнеса и да поговорим конкретно за това как можете да партнирате за устойчиво развитие на модерна икономика в града и региона ви. Планирали сме еднодневни програми в седем града и отсега ви каня на 23-ти ноември в София, за да чуете какво постигнахме заедно.

Благодаря на Google, които приеха поканата ни да подкрепят тази важна за развитието на модерна България инициатива.

Благодаря на екипа на Варна

Младежката столица на Европа 2017 за партньорството, както и на приятелите ни от Innovator Creative Space, които отвориха вратите на новото си пространство тъкмо днес, давайки дом на работилниците за дигитално изкуство, в които много от вас взеха участие днес.

Варна е началото!

През следващите три месеца ще трасираме дигиталните пътища на България заедно с Google и партньорите ни – двигатели на дигиталната култура на развитие по места, модерните просветители и будители, създавайки заедно иновативна България.

MOVE.BG

Автор
още по темата

още от Актуално