Науката решава проблеми: Учените в училището и учениците в науката

На 23 юли (вторник) ще ни гостува Константин Делчев от БАН, ръководител на българските делегации за най-големите научни конкурси за ученици в света.


От Марин Маринов, публикувана на 12 юли 2019

Български ученици постоянно постигат успехи на международни състезания и олимпиади. Какво, обаче, се крие зад тези постижения? Как се обучават успешно деца? Къде е мястото на науката в образователната система? Защо е важно учените да работят с учениците, а децата да навлизат в науката, още докато са в училище? Какво представляват научните конкурси и школи за ученици? Каква е тяхната роля за развитието на образованието като цяло?

По тези въпроси ще си говорим в новия брой на “Науката решава проблеми” на 23 юли (вторник) от 19:00 часа в MOVE.BG. Наш гост ще бъде Константин Делчев - ръководител на българските делегации за най-големите научни конкурси за ученици в света като “Международния научен и инженерен панаир” (ISEF). Г-н Делчев е част от Института по информатика и математика към Българската академия на науките (ИМИ-БАН). Структурата има сериозен опит и традиции в работа с ученици в България.

Разговорът ни с г-н Делчев идва броени седмици преди българското домакинство на “Европейското състезание за млади учени” (EUCYS) - ежегодно събитие на Европейската комисия, което обединява участници от над 40 държави. Мащабният конкурс ще се проведе за първи път в България - между 13 и 18 септември в София.

Искате да научите повече по тези теми?

Очакваме ви на 23 юли (вторник) от 19:00 часа в Coworking by MOVE.BG на улица “Сердика”№20 в София. 

Вход: свободен! Необходима е единствено предварителна регистрация тук.

Науката решава проблеми

Науката решава проблемие поредица на Българска наука и MOVE.BG, в която всеки месец гостува учен, който разказва за себе си и своята работа през призмата на това как науката променя живота на хората и разрешава конкретен проблем.

Българска наука е най-голямата научна медия в България, чиято цел е да сближи учените и останалата част от обществото.

MOVE.BG е платформа на създаващите хора. Търсим иновативни решения за обществена промяна, работим за устойчиво развитие и утвърждаваме култура на градивен диалог, активно лидерство и споделени ценности.

Създаваме заедно нашето утре!

Автор

още от Актуално