Startup Europe Week е на десет локации в България през 2018

Световната предприемаческа седмица за пръв път се съорганизира от организациите, част от мрежата на EDIT


От МOVE.BG, публикувана на 1 март 2018

Първо Исидро Ласо, директор на Startup Europe, дойде в София за пръв път през 2017 г., за да се запознае с местната стартъп екосистема. Сега за пръв път между 5 и 9 март в цялата страна се организират събития под егидата на Startup Europe Week, световната предприемаческа седмица, която едновременно се случва на 220 места по света. Десет от тях са в България.

Защо още едно стартъп събитие?

Идеята на срещите в рамките на Startup Europe Week е да срещнат местните предприемачи с правилните модели за подражание в лицето на успели основатели на компании и с най-вече правилните институции, които предлагат възможности за развитие на бизнесите им. По подразбиране стартъп средите и общините, правителството и държавната администрация говорят различни езици, което стои и в основата на паралелното им съществуване. Един добър пример за възможното взаимодействие между тези две вселени е например старозагорската ZaraLab, която преди дни пусна в експлоатация мобилна мрежа за IoT. Общината подпомогна финансово изграждането на мрежата, а Агенцията за регионално икономическо развитие включи мрежата като selling point в брошурата, която промотира Стара Загора като инвестиционна дестинация.

Къде и какво?

Пълният списък на събитията и локациите можете да видите по-долу. Всяко от тях се съорганизира от локални организации от предприемачи и IT общности от съответните градове, а предварителната регистрация е задължителна.

SEW - София

В столицата между 6 и 8 март ще се проведат три събития. Две от тях са с по-скоро конферентен и информативен характер с участие на предприемачи, институции, представители на министерствата, инвеститори и различни организации, подпомагащи предприемачеството. Първите два дни са в Microsoft Innovation Center в „София Тех Парк”.

На 8 март сме в новооткритото социално пространство на MOVE.BG за премиерата на първото промо видео за българската стартъп екосистема. Софийското издание на предприемаческата седмица се съорганизира от EDIT, MOVE.BG, Мариана Дамова от Mozaika, Анна Дончева от „Tук-Там” и Надя Василева.

SEW - Стара Загора

На 7 март в пространствата на ZaraLab ще се събере местаната предприемаческа екосистема, за да чуе от представители на Агенцията за регионално икономическо развитие и да разкаже за програмата “Европа директно”. Предвидена е и лекция от успешен местен предприемач. За повече информация и записване, последвайте линка.

SEW - Бургас

За първи път в Бургас, локалният клуб по предпроемачество Start It Smart Burgas ще организира SEW18 Burgas, чиято цел ще е да представи възможностите насочени към предприемаческата общност в Бургас. В SEW18 Burgas на 6 март ще вземат участие представители на публичният и частен сектор сред които Община Бургас, ИКТ Клъстър Бургас, Бизнес Инкубатор, местни предприемачи и стартъпи.

SEW - Варна

Организатор във Варна е сдружението, стоящо зад новооткритото споделено работно и лабораторно пространство Innovator. Събитието ще се проведе на 6 март и ще включва две представяния на местни предприемачи, един от които международен, и ще разкажат как и защо са започнали от Варна. От общината ще споделят вижданията си за дигиталното бъдеще на града. Повече информация и записвания тук.

SEW - Габрово

На 7 март в Технически Университет Габрово фондация „Градище” организира събитие, в което ще участва успешен IT мениджър, който се e върнал в малкия град и е развил технологичен бизнес, от Industry Watch ще очертаят перспективите пред региона, а представител на областния информационен център ще обясни възможностите, които предлагат европейските програми за финансиране през 2018 година. За повече информация и записване – тук.

SEW - Велико Търново

Организатор на събитието на 9 март са „Клуб на програмиста Велико Търново” с подкрепата на локалния клуб на Start It Smart. Двама млади предприемачи с успешен бизнес в областта на технологиите ще разкажат историята си, един представител на местната IT общност ще разкаже за клуба и с какво той може да бъде полезен на младите предприемачи, а представител на Община Велико Търново да разкаже за съвместните си инициативи с предприемаческата общност в града и за стратегията си за насърчаване на младите хора да стартират собствен бизнес.  коктейл с цел запознаване на участниците, спонсориран от някоя от представените фирми. Предстои потвърждение на локацията, следете тук.

SEW - Враца

На 6 март в IT центъра във Враца Vratsa Software са подготвили програма, която включва лекция на тема „Как от най-бедият регион в Европа се създаде мечта за успешно предприемачество” и са поканили съответния успешен пример. В рамките на съжитието от областния информационен център също ще споделят за възможностите за предприемачи в града. Повече информация и записване тук.

SEW - Русе

На 7 март Startup Factory и Русенски Университет организират местното издание на Startup Europe Week. Организаторите ще представят менторската програма Startup Basics, която стартира през пролетта и ще дискутрат с участниците как може да се използва потенциалът на новите дигитални технологии за привличане на инвестиции, стартиране на бизнеси и откриване на нови добре платени и високопродуктивни работни места. Повече информация и записване тук.

SEW - Пловдив

Пловдивското издание на предприемаческата седмица се съорганизира от Стоян Найденов и ще се проведе на 8 март в пространството Limacon. В програмата са включени кратки представяния на успешна стартирала компания, двата инвестиционни фонда – 11 и Launchub, както и лекция за възможностите за технологично предприемачество в Пловдив. Повече информация и регистрация тук.  

Startup Europe Week е инициатива, която се провежда в над 200 града в 50 страни по света от 2016 г. насам. В България събитието се провежда за трета поредна година, като за пръв път организациите от мрежата на EDIT му придават такъв мащаб.

Малко след Startup Europe Week (SEW), която тази година е между 5 и 9 март, в София за Sofia Startup Expo на 14 март ще дойде и основателят на SEW Игор Тасич.

 

Автор
още по темата

още от Решения за България: Digital